torek, 19. junij 2018

Kaj morate vedeti, preden se na banko odpravite po kredit?

Širitev poslovanja, novi prostori, nakup opreme, vlaganje v izobraževanja zaposlenih … Odločitev za naložbe, ki bodo dolgoročno dvignile vrednost vašega podjetja, je verjetno ena od najboljših, kar jih lahko sprejme podjetnik z jasno vizijo. Uresničevanje teh idej pa je vedno povezano z ustreznimi mehanizmi financiranja.

Pogosto najprej pomislimo na financiranje z lastniškim kapitalom, vendar ta ni vedno na voljo, običajno tudi ni najcenejša možnost. V večini primerov je financiranje naložb bolj ugodno izpeljati s pomočjo zadolževanja, od narave vaše naložbe je odvisno, s kakšnim instrumentom (lizingom ali kreditom). Pri izbiri slednjega se sicer lahko zanesete na pomoč svetovalcev na banki, priporočljivo pa je, da predhodno spoznate osnovne možnostmi, ki so vam na voljo, in pod kakšnimi pogoji jih lahko običajno pridobite.
Na pogoje pridobitve financiranja vplivata tudi preteklo in aktualno poslovanje vašega podjetja, ki se izražata v bonitetni oceni podjetja. Posojilodajalec pred odobritvijo posojila natančno preveri sposobnosti posojilojemalca, da ta izposojena sredstva v dogovorjenem roku tudi vrne. Poleg glavnih indikatorjev (splošna plačilna sposobnost, načrtovan denarni tok, sposobnost zavarovanja kredita in lastna udeležba pri naložbi …) banka upošteva tudi zgodovino sodelovanja podjetja z banko, plačilno disciplino, razpršenost kupcev in dobaviteljev, kakovostne računovodske podatke in podobno.
Pri končni izbiri financiranja bo podjetje lahko izbiralo med različnimi instrumenti, ustreznega pa izbralo glede na naravo naložbe, ki jo potrebuje. Za lažjo odločitev o vrsti financiranja preverite kratek pregled značilnosti in v katerih primerih je smiselno posamezni instrument izbrati.


Limit Kratkoročni kredit Dolgoročni kredit Revolving kredit
Namen Za tekoče poslovanje podjetja, zagotavljanje mesečne likvidnosti. Za financiranje tekočega poslovanja, nakupa zalog ali za financiranje obrata terjatev. Za širjenje poslovanja, dolgoročne načrte, nakup osnovnih sredstev. Za občasno premostitev likvidnostnega primanjkljaja, nekajkrat letno.
Razpolaganje s sredstvi Prosto, iz poslovnega računa kreditojemalca kot dovoljeno negativno stanje. Prosto (nakazilo na poslovni račun kreditojemalca, ni potrebno izkazovati namenskosti njegove uporabe). Namensko (nakazilo na račun dobavitelja na podlagi računa oziroma predračuna, izjemoma tudi nakazilo na poslovni račun kreditojemalca). Na podlagi vnaprejšnje napovedi je omogočeno večkratno črpanje in vračanje kredita glede na ugotovljene potrebe podjetja.
Odplačilna doba Krajša, ne presega 12 mesecev. Krajša, ne presega 12 mesecev. Daljša, po dogovoru oz. do 10 let. Krajša, ne presega 12 mesecev. 
Način odplačevanja Ob zapadlosti oz. se limit znižuje s prilivi na poslovni račun, na katerem je limit odobren. Z obroki mesečno, možen je dogovor za drugačno periodično odplačevanje. Z obroki mesečno, možen je dogovor za periodično ali variabilno odplačevanje. Ob zapadlosti oz. stranka vrača kredit iz presežka sredstev po lastni izbiri.
Obrestna mera fiksna fiksna ali variabilna fiksna ali variabilna variabilna
Nasvet Izberite banko, ki vam bo zaračunala najmanjše obresti oziroma stroške na neizkoriščen limit. Primeren za podjetje, ki potrebuje enkraten večji znesek, ki ga je sposobno obročno odplačevati iz denarnega toka. Odplačilna doba naj bo usklajena z amortizacijsko dobo osnovnega sredstva – pri financiranju širitve poslovanja si izračunajte bodoče denarne tokove in jim prilagodite obroke kredita. Revolving kredit se ob zapadlosti ne podaljša samoumevno, zato razmislite, ali ima podjetje dovolj discipline za vmesna odplačila kredita iz presežka sredstev, sicer raje izberite obročni kratkoročni ali dolgoročni kredit. 

Ne glede na to, kakšne so vaše želje, ambicije in vizija vašega podjetja, lahko vedno računate, da boste s pomočjo izkušenih svetovalcev našli ustrezen mehanizem za financiranje vaših podjetniških sanj.

VIR: https://poslovni.azimut360.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar