torek, 14. avgust 2018

V Kopru, Mariboru, Celju in Kranju manj najemov pisarn

Slovensko gospodarstvo je v polnem pogonu. Nadaljuje se visoka rast, tudi domače zasebne potrošnje, gospodarsko razpoloženje je na eni od najvišjih ravni po izbruhu krize, v letošnjem letu pa je bilo ustanovljenih skoraj enkrat več podjetij, kot jih je ugasnilo.
Toda to se vse manj kaže na trgu poslovnih nepremičnin, ki je očitno že dosegel vrhunec. V letošnjem letu sta namreč močno nižja tako prodaja kot število najemov pisarniških prostorov ter gostinskih in trgovskih lokalov.

V obdobju od januarja do junija letos je bilo podobno kot v Ljubljani tudi v drugih večjih mestih sklenjenih bistveno manj najemnih pogodb za pisarne ter trgovske in gostinske lokale.
Kolikšne so trenutne povprečne najemnine pisarn, je težko oceniti zaradi razmeroma majhnega števila poslov in drugih dejavnikov (lokacija, starost in vzdrževanost prostorov, opremljenost prostorov, vključenost tekočih stroškov v najemnino).
Glede na zadnje poročilo Geodetske uprave RS (Gurs) o najemnem trgu pa najemnine pisarn v Kopru stagnirajo, medtem ko v Mariboru, Celju in Kranju kažejo zmeren trend rasti. V Mariboru in Celju se v zadnjih dveh letih v povprečju gibljejo okoli 7 €/m2.
 
Medtem so najemnine pisarn razmeroma visoke v Kopru, kar je bolj posledica visokih vrednosti nepremičnin na Obali kot razmerja med ponudbo in povpraševanjem. Za Koper je glede na to, da ima za tremi največjimi mesti največji fond pisarn, aktivnost na najemnem trgu presenetljivo skromna.

V nadaljevanju podajamo nekaj primerov najemnih poslov.


Posel 1Posel 2
PisarnaBližina BonfikeŠkocjanski zatok
Velikost25 ㎡33 ㎡
Leto izgradnje19802003
Najemnina (brez DDV)8,0 €/㎡8,8 €/㎡
Obratovalni stroški vključeniDaNe
Trajanje najema11 mesecevNedoločen čas    

 VIR: https://bankazapodjetnike.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar