četrtek, 14. februar 2019

Kako opraviti spremembo popoldanskega s.p. v redni s.p.?

V primeru, da ste samostojni podjetnik, ki opravljate dopolnilno dejavnost, in se vam izteče pogodba o zaposlitvi z delodajalcem, se morate z naslednjim dnem prijaviti v zavarovanja na vaš s.p. in popoldanski s.p. s to prijavo (M1 obrazec) postane redni s.p.. Povečajo se prispevki za socialno zavarovanje. Iz pavšalnih prispevkov (cca 70 EUR), plačuje samozaposleni podjetnik socialne prispevke v minimalni višini 372,91 EUR na mesec. 
 

Od 1.1.2016 je možna le elektronska oddaja obrazcev za prijavo, odjavo in spremembo podatkov na zavarovanjih. Popoldanski s.p. se zglasi na VEM točki z osebnim dokumentom. Poznati mora datum s katerim ga je delodajalec odjavil iz zavarovanja, saj bo naslednji dan tisti datum, s katerim se bo prijavil v zavarovanje na svoj s.p.. Skupaj z referentom VEM točke, bosta pripravila M1 obrazec – prijava v zavarovanja na s.p. in odjavo iz zavarovanja iz popoldanskega s.p. (M12 obrazec). Podjetnik bo podpisal oba obrazca in v nekaj dneh po pošti prejel potrdilo o odjavi iz zavarovanja na popoldanskem s.p. in potrdilo o prijavi v zavarovanje na redni s.p.. Obe potrdili shrani pri sebi, oziroma jih dostavi svojemu računovodji, da bo le-ta znal pravilno obračunati prispevke za socialno zavarovanje. Prehod iz popoldanskega s.p. v redni s.p., kar se zavarovanja tiče, torej ni avtomatski.

Če ste popoldanski s.p. odprli v istem letu in je bil to prvi vpis v register, potem boste ob samozaposlitvi (torej prijavi v zavarovanje na redni s.p.) lahko uveljavljali ugodnost Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in plačevali to prvo leto poslovanja 50% nižje prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Drugo leto poslovanja, bodo ti prispevki nižji za 30%.


In še za mlade starše:
Ko ste samozaposleni in torej plačujete prispevke za zavarovanje iz vašega s.p. in imate otroke mlajše od treh let, lahko po prijavi v zavarovanje (M1 obrazec) uveljavljate krajši delovni čas zaradi starševstva na Centru za socialno delo. Po prejemu odločbe CSD, se morate vrniti na VEM točko in spremeniti ure zavarovanja na vašem s.p.. Ta sprememba bo pomenila, da vam država plačuje razliko prispevkov za socialno zavarovanje do polnega delovnega časa.

Povzeto po: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar