četrtek, 7. februar 2019

Kitajsko novo leto vpliva na posel v Evropi

Kitajsko novo leto se letos prične s 5. februarjem in bo letos v znamenju prašiča. Kitajsko novo leto je tudi pričetek spomladanskega festivala in lunarnega novega leta. Kitajski zodiak se uporablja podobno kot horoskop in po njem se ponaša velika večina prebivalcev Kitajske in sosednjih držav. Tako je koristno upoštevati njegove napotke v kolikor boste poslovali z državami, kjer ga praznujejo.

 
 
Kitajsko novo leto – kakšna je napoved za podjetnike? 
 
Kitajsko novo leto v letu prašiča, tradicionalno velja za srečno na določenih področjih, med tem ko druga področja zahtevajo veliko trdega dela za izogibanje nevšečnostim. Letošnje kitajsko novo leto ni opisano kot tranzicijsko in to pomeni, da je najbolje izstopati iz množice in je najbolj ključen čas nastopa. Tipično je leto, ki letu prašiča sledi, leto v katerem se pobira sadove vašega dela. Tako je tudi dober nasvet, da se primerno podučite in planirate vaše poslovne podvige. V splošnem se leto prašiča smatra za pozitivno, optimistično in plodno.

V kolikor poslujete s Kitajsko, bodite pozorni na to, da se kitajsko novo leto tradicionalno praznuje celih 15 dni in da so prvi trije dnevi najpomembnejši. Tako so v tem času na Kitajskem pisarne in tovarne zaprte do tri delovne tedne in praznovanje se navadno prične že teden dni pred dejanskim novim letom. V tem času ljudje pravzaprav »migrirajo« nazaj v domače okolje. V tem času se smatra za idealno obdobje za menjavo delavnega okolja. Nekateri zaposleni se takrat dejansko tudi ne vrnejo na stara delovna mesta. Poslovni cikli se premaknejo nazaj in tako tudi dobavitelji upoštevajo praznike in dobavijo produkte še pred pričetkom kitajskega novega leta.

Kitajsko novo leto je obdobje praznovanj tudi v sorodnih državah in tako je v tem času ohromljeno poslovanje tudi v okoliških državah kot je Vietnam, vendar najverjetneje le za krajši čas. 
 
Povzeto po: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar