torek, 14. februar 2017

Delo od doma? Zakaj pa ne!

Delodajalci še niso prišli do konsenza glede dela od doma. Nekaterim se zdi, da lahko tako zagotovijo zadovoljstvo svojih zaposlenih in povišajo njihovo produktivnost, drugi pa menijo, da ideja morda zveni zanimivo v teoriji, vendar v praksi vodi do zmanjšanja učinkovitosti.

Resnica verjetno leži nekje med opisanima ekstremoma, kar lahko pri organizaciji dela upoštevate tudi delodajalci. Tako lahko oblikujete nekakšen hibrid, ki vključuje elemente obeh prepričanj: vaši zaposleni naj pridejo v pisarno štirikrat na teden, ob petkih pa lahko delajo od doma, če jim to ustreza.
Seveda je vaša odločitev odvisna od narave dela v vašem podjetju, stopnje zaupanja med delodajalci in zaposlenimi ter konec koncev tudi subjektivnih prioritet posameznikov. Pri organizaciji dela pa lahko upoštevate pet razlogov za vsaj občasno delo od doma, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Zadovoljstvo zaposlenih
Tradicionalni osemurni delovnik je pravzaprav že zastarel. Zaposleni so naveličani formalnega, nefleksibilnega delovnega okolja, zato si prizadevajo za bolj priročen in neformalen delovnik, tudi če to pomeni nižje plačilo.
Rezultati raziskave, ki jo je na vzorcu 1500 zaposlenih v tehnološki industriji izvedla organizacija Global Workplace Analytics, so pokazali, da bi 37 odstotkov vprašanih žrtvovalo 10 odstotkov svojih prihodkov, če bi lahko delali od doma. Poleg tega bi kar 36 odstotkov zaposlenih namesto povišice raje izbralo možnost dela od doma en dan v tednu.

Varovanje okolja
Če podpirate delo svojih zaposlenih od doma, pomembno prispevate tudi k varovanju okolja. Izpusti ogljikovega dioksida se namreč izjemno zmanjšajo, če se vaši zaposleni ne vozijo v službo in iz nje, ampak namesto tega sestankom prisostvujejo z domačega kavča.
Pozitivni učinki takšnega ukrepa so že bili dokazani. Podjetje Sun Microsystem je svojim 24 tisoč zaposlenim prek inovativnega ekološko odgovornega programa dela, poimenovanega Open Work Program, omogočilo stalno ali občasno delo od doma še pred uveljavitvijo aplikacij za pošiljanje sporočil in komunikacijo, kot sta Skype in Slack. Od leta 2007, ko je podjetje uvedlo omenjeni program, naj bi zaradi manj pogoste vožnje v službo in iz nje preprečili izpust kar 32 tisoč ton ogljikovega dioksida.

Zmanjševanje stresa
Vsi se zavedamo, da je stres na delovnem mestu resen problem. Rezultati raziskave, ki so jo opravili strokovnjaki s Stanforda in Harvarda, so pokazali, da je stres, povezan s službo, lahko celo tako nevaren kot pasivno kajenje.
Morda je rešitev za ta problem delo od doma. Občasno delo od doma lahko na zaposlene vpliva izjemno pozitivno, saj ne vključuje vožnje v službo in iz nje ter skrbi, povezanih s fizično prisotnostjo v pisarni. Prav tako lahko fizična bližina družinskih članov na zaposlene deluje tolažilno v primeru nepričakovanih slabih novic.
Delo od doma seveda tudi od zaposlenih zahteva več zbranosti in volje, saj jih hitro lahko zamotijo domača opravila ali zanimive televizijske nadaljevanke. Vendar lahko prav udobje domačega okolja zmanjšuje učinke stresa – kar konec koncev koristi vsem.

Zaposlitvena taktika
Kandidati za delovno mesto v vašem podjetju bodo gotovo navdušeni nad možnostjo dela od doma. Posamezniki imajo namreč tudi druge interese in opravke, pa naj gre za nenavaden hobi, skrb za otroke ali druge obveznosti. Pri tem jim lahko izjemno koristita dodatna fleksibilnost in prihranjen čas, ki ju ponuja delo od doma.
Najboljši zaposleni so vsekakor tisti, ki znajo uravnovesiti vse vidike svojega življenja. Omogočanje dela od doma en dan v tednu je tako lahko pomembna dodana vrednost vašega podjetja in močna zaposlitvena taktika, ki vam bo pomagala pri iskanju najboljšega kadra. Verjetno to možnost prav zato ponujajo nekatera najpomembnejša tehnološka podjetja.
Z omogočanjem dela od doma torej ne pretiravajte, saj je nadzor seveda še vedno pomemben, prevelika fleksibilnost pa ima lahko tudi negativne učinke. Delo od doma en dan v tednu pa je lahko v pravih okoliščinah izjemna priložnost za vaše podjetje in zaposlene. Poskusite in se prepričajte!

VIR: mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar