četrtek, 2. februar 2017

Odpravimo konflikte na delovnem mestu

Inšpektorat RS za delo (IRSD) bo letos začel z izvajanjem projekta Odpravimo konflikte na delovnem mestu – Ozaveščanje o možnosti posredovanja v sporu med delavcem in delodajalcem ter svetovanje delodajalcem. Projekt se bo izvajal s finančno podporo Evropskega socialnega sklada.

Inšpektorat RS za delo (IRSD) bo letos začel z izvajanjem projekta Odpravimo konflikte na delovnem mestu – Ozaveščanje o možnosti posredovanja v sporu med delavcem in delodajalcem ter svetovanje delodajalcem. Projekt bo IRSD izvajal s finančno podporo Evropskega socialnega sklada.

Cilj projekta je okrepitev svetovalne in posredovalne vloge Inšpektorata RS za delo. Za doseganje tega cilja sta določena dva ključna cilja:
  • okrepitev svetovalne in posredovalne vloge IRSD z spodbujanjem uporabe in promocijo izvajanja instituta posredovanja v reševanju sporov med delavcem in delodajalcem kot sredstvom za alternativno reševanje spora ter
  • opolnomočenje deležnikov na trgu dela glede zagotavljanja dostojnega dela zaposlenih, zlasti varnega in zdravega delovnega okolja z namenom preprečevanja delovnih sporov.

Za doseganje prvega ključnega cilja bo Inšpektorat RS za delo izvajal naslednje aktivnosti:
  • priprava strokovnega gradiva za uporabo instituta posredovanja v sporu med delavcem in delodajalcem, objava informativnih prispevkov, izdaja informativnih plakatov in zloženk,
  • posredovanje informacij o institutu mirnega reševanja sporov na predavanjih in strokovnih posvetih,
  • vzpostavitev tako imenovanega informacijskega portala, ki bo prek različnih komunikacijskih kanalov (spletna stran, telefonsko svetovanje, e-pošta) delodajalcem in delojemalcem nudil vse potrebne informacije glede izvajanja instituta posredovanja v sporu, ter
  • uvedba »uradnih ur« za individualno obravnavo in posredovanje v sporu na delovnem mestu, in sicer za delodajalce in delojemalce.

Za doseganje drugega ključnega cilja pa bo Inšpektorat RS za delo izvajal naslednje aktivnosti:

  • ozaveščanje delodajalcev na strokovnih posvetih, srečanjih in konferencah glede dostojnega dela in aktualnih vsebin s področja varnosti in zdravja pri delu,
  • priprava spletnega priročnika za pripravo na strokovni izpit iz varnosti in zdravja pri delu ter vzpostavitev in delovanje mobilne informacijske pisarne, ki bo prisotna na občinski ravni in bo geografsko pokrila celotno ozemlje Slovenije, v tem okviru pa bomo organizirali predavanja o zagotavljanju dostojnega dela zaposlenih, zlasti pomenu zagotavljanja varnega in zdravega delovnega okolja.

Projekt bo Inšpektorat RS za delo izvajal 6 let.

VIR: http://www.mddsz.gov.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar