ponedeljek, 19. november 2018

7 nasvetov za ohranitev vida

Delo z računalnikom je postalo vsakdan mnogih. Res je, sodobna tehnologija je olajšala marsikatero opravilo, a ker ima vse temno plat, tudi ta prinaša manj prijetne posledice. Ena od njih je to, da trpijo oči.
Tako imenovana digitalna obremenitev je postala dejstvo mnogih in se odraža kot utrujene, suhe oči, zamegljen vid, glavobol ter bolečine v vratu in ramenih. Kaj lahko naredite za ohranitev zdravja oči? 
 
Prava oddaljenost zaslona
Idealna razdalja med zaslonom in očmi znaša toliko, kot je dolžina iztegnjenih rok. Kadar je zaslon preblizu oči, so mišice teh znatneje obremenjene in oči zato trpijo. Večina zaslonov je nameščenih preblizu organov vida, to pa vodi v poškodbe oči ter utrujenost.

Upoštevajte pravilo 20-20
Pravilo je takšno: vsakih 20 minut zrenja v zaslon za 20 sekund poglejte v predmet, ki je od vas oddaljen približno šest metrov. Na takšen način se oči spočijejo in očesne mišice sprostijo. Postopek je v resnici zelo preprost, njegov učinek v smislu varovanja oči pa več kot opazen.

Uporabite umetne solze
Ob zrenju v zaslon mežikamo redkeje in oči se zato izsušijo. V tem primeru lahko pomagajo umetne solze, s katerimi je mogoče omiliti sindrom suhih oči in navlažiti površino organa vida, ter tako zavarovati njegovo zdravje.Vendar bodite pozorni na kvaliteto samih kapljic. Na trgu se namreč pojavljalo tudi kapljice, katerih dolgotrajna uporaba lahko povzroči več škode kot koristi.

Priskrbite si vlažilec prostora
Zagotovo ste opazili, da so oči še bolj suhe tedaj, ko je v zraku premalo vlage. Zlasti v kurilni sezoni je to pogost pojav, pred njim pa je mogoče oči zaščititi z izparilniki ali vlažilci zraka.

Uporabljajte primerno osvetlitev
Občutek napora v očeh se pojavlja zaradi premočne svetlobe, ki prihaja iz okolice. Pri uporabi računalnika bi morala biti razsvetljava prostora za polovico manjša, kot je sicer denimo prisotna v pisarnah.
Zato v prid zdravja oči z uporabo zaves in senčil zmanjšajte zunanjo svetlobo, uporabite manj žarnic oziroma naj bodo šibkejše. Če je mogoče, naj bo računalniški zaslon postavljen tako, da bodo okna pri strani in ne pred ali za njim.

Omilite bleščanje
Bleščanje s sten ali pohištva, kot tudi odbijanje svetlobe z računalniškega zaslona lahko povzroča preobremenjenost oči. Tudi to je mogoče zmanjšati z zastiranjem oken in manjšo svetlobo v okolju, kjer delate.
Če nosite očala, kupite stekla z antirefleksno prevleko. Ta odpravlja bleščanje z zmanjševanjem količine svetlobe, ki se odbija na notranji in zunanji površini stekel.
 
Če uporabljate leče, jih vsaj včasih nadomestite z očali
Kontaktne leče oči obremenjujejo bolj, kot očala. Povzročajo namreč draženje, sušenje in pekoče oči, vse to se ob zrenju v zaslon še okrepi, saj oči ne dobijo premalo kisika, s tem pa se kvarita njihovo zdravje in kvaliteta vida. Zato vsaj občasno leče nadomestite z očali. Vaše oči vam bodo hvaležne.
 
 
Vir: www.micna.slovenskenovice.si

1 komentar:

 1. ZDRAVO; Potrebujete posojilo?
  Nudimo vse vrste posojilnih storitev: osebno posojilo, poslovno posojilo, hipotekarno posojilo, avto posojilo, konsolidacijsko posojilo, posojilo za plačilo računov in še veliko več.

  Ali potrebujete posojilo za financiranje vašega projekta?
  Lahko vas podpremo s posojilom za izvajanje vaših projektov, kot so: gradnja hiš, pisarn, kmetij, pa tudi financiranje vaših potovalnih projektov, vašega podjetja ali projekta, za katerega potrebujete zunanje financiranje.

  Potrebujete investicijski sklad?
  Lahko vlagamo v vaše velike projekte. To je rezervirano za podjetja, ki iščejo vlagatelje za financiranje njihovih raziskovalnih projektov, nepremičninskih projektov, prevzemov in drugih poslovnih potreb.

  IZBERITE NAJBOLJŠE MOŽNOSTI KREDITA ZDAJ
  Za več informacij o naših storitvah nas kontaktirajte preko tega e-poštnega naslova: novaglobalfinances@gmail.com

  Kaj ponujamo;
  Nudimo vse vrste posojilnih storitev. Nudimo zavarovana in nezavarovana posojila, prav tako pa lahko zaprosite tudi za dolgoročne in kratkoročne posojila po zelo ugodni obrestni meri. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

  Lahko si pomagamo!
  NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES je podružnica ene najmočnejših finančnih skupin v Evropi in po vsem svetu z velikim kapitalom. Sledimo strategiji prisotnosti, kjer najdemo rast, povezujemo kupce z možnostmi, ki jih ustvarja, pomagamo rasti podjetjem, gospodarskemu razvoju in posameznikom, da uresničijo svoje ambicije. Trgovali smo že več let in v današnjem času dajali nešteto posojil .

  Pošljite zahtevo za posojilo zdaj !!!
  Ime: Camilla Karlsen (uradnica za posojilo)
  Kontaktna pošta: novaglobalfinances@gmail.com

  OdgovoriIzbriši