ponedeljek, 5. november 2018

Sobodajalci in ostali turistični delavci: čaka vas nova promocijska taksa

Sprejet je bil Zakon o spodbujanju razvoja turizma – ZSRT-1, s katerim je uvedeno plačevanje promocijske takse. Promocijska taksa se bo turistom zaračunala hkrati s plačilom turistične takse.
 
 
Zakon o spodbujanju razvoja turizma - ZSRT namreč v svojem 2. členu opredeljuje promocijsko takso kot pristojbino, ki je namenjena za načrtovanje in izvajanje trženja ter promocijo celovite turistične ponudbe Slovenije. To takso bodo plačevali državljani Republike Slovenije in tujci, ki prenočujejo v nastanitvenem obratu.
Promocijska taksa se obračuna poleg turistične takse in znaša 25 odstotkov zneska obračunane turistične takse. Po določbi 19. člena ZSRT se promocijsko takso pobira v imenu in za račun občine, tudi v primeru, če turistom ni zaračunano plačilo storitev za prenočevanje.
Bo potrebno od promocijske takse obračunavati tudi DDV?
Iz določb ZSRT, ZDDV-1 in usmeritev sodne prakse na področju DDV izhaja, da v primeru promocijske takse ne gre za dobavo blaga ali storitev, ki bi jo zavezanec za pobiranje takse opravil turistu, zato tudi od prejetega zneska promocijske takse ne obračuna DDV.

Vir: www.zvezarfr.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar