ponedeljek, 4. marec 2019

Pogoste napake pri facebook oglaševanju

Facebook oglaševanje je lahko izredno učinkovito orodje za povečanje vaše prepoznavnosti, števila sledilcev in navsezadnje prodaje vaših storitev in izdelkov. Čeprav se morda zdi, da je oglaševati preko Facebook-a precej preprosto, to nikakor ne drži. Napake pri takem oglaševanju pripeljejo do slabih rezultatov, kar posledično pripelje do nezaupanja in neučinkovitosti Facebook oglaševanja.
Poglejmo si 13 odločilnih napak, ki se dogajajo pri Facebook oglaševanju.

1. Napačno izbrana ciljna skupina
Nedvomno je največja strateška napaka, ki jo lahko naredimo pri izvedbi Facebook oglaševalske kampanje, targetiranje napačne ciljne skupine. Zakaj? Četudi ste se izredno potrudili pri oblikovanju oglasov, ste kreirali na desetine oglasov za testiranje, imate visok oglaševalski budget itd., vam to ne bo popolnoma nič pomagalo, če boste targetirali ciljno skupino, ki je vaši izdelki/storitve ne zanimajo.
Ravno zato je potrebno biti izredno previden pri strateški pripravi kampanje in natančno premisliti, kdo je naš potencialni kupec in kako ga lahko prepričamo v nakup naših izdelkov/storitev.
 
2. Premalo testiranja in kopij oglasovKljuč do uspeha s Facebook oglaševanjem je izvedba nekaj tednov trajajočega testiranja oglasov (A/B testing), kjer boste stestirali 10+ oglasov z različnimi fotografijami, besedili, “call-to-action” gumbi in naslovi. Pogosto se namreč zgodi, da podjetja porabijo ogromno časa za pripravo enega samega oglasa z eno fotografijo in enim besedilom in vanj 100% zaupajo.
Napaka! Prednost Facebook oglaševanja je ravno v tem, da lahko v zelo kratkem obdobju stestirate ogromno oglasov in tako najdete tistega, ki bo najbolj učinkovit. Če ste oblikovali samo en oglas, kako lahko z zagotovostjo trdite, da bodo ljudje najbolj odreagirali ravno na izbrano fotografijo in besedilo? Verjemite mi, v 9/10 poskusov boste “udarili mimo.”
V praksi se v večini primerov pokaže, da je testiranje ključno. Razlike v rezultatih so lahko tudi do desetkratne!

3. Prekratko obdobje oglaševanja
Recimo, da ste pripravili odlično oglaševalsko kampanjo, izbrali ste pravilno ciljno skupino in oblikovali vsaj 10 kopij različnih oglasov. Nato zaženete kampanjo, ki morda v prvih dneh še ne prinaša pravih rezultatov. Ker so do konca tedna rezultati slabi (saj se mora proračun porazdeliti med vse oglase), obupate nad kampanjo in jo ugasnete.
Včasih traja tedne ali celo mesece, da najdete primeren oglas, ki bo prinašal želene rezultate. Naj vas začetni rezultati nikakor ne zmotijo!
Kampanja naj bo aktivna vsaj 2-3 tedne, lahko tudi cel mesec in če bodo rezultati še vedno slabi, bo šele potem potrebno analizirati, kaj je šlo narobe.

4. Premajhen oglaševalski proračun (budget)
Marsikateremu podjetju ni problem investirati nekaj deset evrov dnevno v Facebook oglaševanje. Vendar to nikakor ne drži za vsa podjetja, še posebej ne za tista, ki šele spoznavnajo prednosti Facebook oglaševanja. Zato se pogosto zgodi, da se v “strahu” pred slabimi rezultati postavi prenizek dnevni proračun za oglase, kar je dejansko lahko primaren vzrok za slabe rezultate.

5. Večji oglaševalski proračun ne pomeni nujno boljših rezultatov
Pri oglaševanju je ponavadi tako, da imajo podjetja in posamezniki z visokim oglaševalskim proračunom prednost pred ostalimi. Vendar to drži samo pod pogojem, da sta dva konkurenta (recimo eno veliko podjetje in en s.p.) pripravila približno enako kvalitetno kampanjo, pri čemer ima veliko podjetje nekajkrat večji proračun.
Če pa je s.p. pripravil precej boljšo kampanjo s kvalitetnejšimi oglasi in je natančneje izbral pravilno ciljno skupino, potem se bo to zelo hitro poznalo na samih rezultatih.

6. Retargeting bo deloval le, če boste v prvi fazi na spletno stran pripeljali zainteresirane potencialne kupceRetargeting pomeni, da z oglasi targetirate predvsem tiste ljudi, ki so že obiskali vašo spletno stran. Saj veste, večkrat ko boste nekomu prikazali vaš oglas, večja je verjetnost, da bo oseba postala vaša stranka. Po prvem prikazu oglasov se namreč le majhen % ljudi odloči za direkten nakup.
Zaradi omenjenega dejstva je retargerting eden od najučinkovitejših načinov za oglaševanje preko Facebooka. Vendar pozor, retargerting deluje le pod pogojem, da s primarnimi oglasi na spletno stran pripeljete potencialne kupce. Če zgrešite ciljno skupino v prvi fazi, potem bo retargeting neučinkovit ali celo kontraproduktiven.
 
7. Napačno izbrane fotografije v oglasih
Če greste na Facebook prebirati novice, potem vam priporočam, da si naslednjič natančno pogledate, kako izgleda celoten “news feed”. Trenutno Facebook uporablja belo ozadje med novicami, ki je obdano s svetlo sivo barvo. Osebno dvomim, da se bo to v prihodnje drastično spremenilo.
To pomeni, da ko boste naslednjič izbirali fotografije za vaše Facebook oglase, bodite pozorni, da bodo fotografije čim bolj barvite in udarne, lahko tudi zelo močnih barv, tako da bodo maksimalno izstopale od ostale vsebine.
 
8. Prve 3 sekunde vašega videa ne pritegnejo kupcev
Če se vrnete do vašega privat Facebook profila in si pogledate zadnje novice, boste opazili, da je že skoraj vsaka druga objava video vsebina in ne zgolj fotografija. Trendi se namreč spreminjajo in dandanes je video vsebina že prevzela primat v oglaševanju. In to je potrebno izkoristiti.
Vendar je potrebno biti pozoren, kako se tega lotite. Jasno je, da vsa video vsebina ne bo dosegala enakih rezultatov. Ena izmed pogostejših napak, ki se pojavlja pri video promociji je ta, da so prve 3 sekunde videov premalo zanimive in premalo odstopajo od ostale vsebine. Tako jih vaši potencialni kupci bodisi preskočijo bodisi jo prenehajo gledati po 2-3 sekundah.

9. Slabo izbrani naslovi Facebook oglasov
Zelo pomembno je, da pri vsakem oglasu izberete takšen naslov, ki bo nemudoma pritegnil potencialne stranke. Naslovi kot so: Preberite si več ali Ime podjetja ali Lokacija podjetja zagotovo prinašajo slabše rezultate, zato priporočam, da stestirate vsaj 2-3 različne naslove, preden se odločite za najprimernejšega.

10. Preveč teksta na fotografijah
Ste že slišali za 20% pravilo? Facebook se je namreč že davno odločil, da ne bo prikazoval oglasov, ki imajo več kot 20% teksta na samih fotografijah oziroma da bodo takšni oglasi redkeje prikazani.

11. Celotno oglaševanje bomo izvajali znotraj našega podjetja – zunanjih strokovnjakov nočemo
Če bi vsi tako razmišljali, potem oglaševalske agencije ne bi obstajale. Vendar na srečo temu ni tako. Ravno obratno: vse več podjetij (tudi večjih) najema zunanje strokovnjake in agencije za izvedbo oglaševalskih kampanj, kljub temu, da imajo v podjetju zaposlenih precej strokovnjakov na področju marketinga in prodaje. Ključen razlog za to je v dejstvu, da agencije načeloma delajo s precej strankami iz različnih področij, kar pomeni da imajo ogromno aktivnih kampanj in oglasov, s čimer si zelo hitro naberejo izkušnje in potrebno znanje.
Specifike posamezne industrije je sicer dobro poznati, vendar so izkušnje s samim Facebook oglaševanjem precej pomembnejše! In več kampanj, kot je posamezna agencija izvedla, več izkušenj in verjetno bodo oglaševalske kampanje že v samem štartu bolje zasnovane.
 
12. Ne bomo delali z agencijo, ki že sodeluje z našim konkurentom
To je ena izmed ključnih strateških odločitev, ki ni nujno napaka, vsekakor pa (načeloma) ne gre za smotrno odločitev. Kaj podobnega pogosto izrečejo slovenska podjetja, medtem ko tuja večinoma raje iščejo agencije, ki že imajo izkušnje v njihovi industriji, četudi delajo z njihovimi konkurenti.
Stvar je namreč v tem, da ko neka agencija spozna specifike določene industrije, je vsako nadaljnje oglaševanje precej učinkovitejše. Če agencija, s katero sodelujete, že dela z vašim konkurentom, to ne pomeni nič drugega kot to, da ta agencija že pozna specifike vašega trga. In to je za vas ogromna prednost.
Seveda pa bo vsaka agencija, ki sodeluje z večimi podjetji v isti industriji smotrno zastavila vse oglaševalske kampanje, da bo direktno konkuriranje minimalno.

13. Napačne odločitve glede postavitve oglasov
Še zadnja napaka, ki bi jo tokrat rad delil z vami in je precej pogosto prisotna, je t.i. “Avtomatska postavitev oglasov” v Facebook oglaševalski kampanji. To pomeni, da se Facebook sam odloči, kje bo prikazoval oglase (v desni vrstici, v “news feedu”, na Instagramu, itd.).
Čeprav se morda zdi, da bo algoritem poskrbel za optimalno postavitev oglasov glede na rezultate, se to ne zgodi. Zato priporočam, da vedno stestirate različne postavitve, ko pa dobite prve rezultate, se držite najučinkovitejših postavitev.
Še posebej bodite pozorni, kadar kreirate oglase, ki so specifični za mobitele in/ali računalnike.
 
Vir: www.mojstermarketinga.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar