ponedeljek, 27. maj 2019

Knjigovodstvo – osnova računovodskega sistema podjetja

Knjigovodstvo je v poslovnem podjetju osnova računovodskega sistema podjetja. Vključuje evidentiranje, shranjevanje in pridobivanje finančnih transakcij za podjetje, neprofitno organizacijo ali posameznika.

Čeprav se zdi očitno, je podrobno in temeljito knjigovodstvo ključnega pomena za podjetja vseh velikosti. Na videz je knjigovodstvo preprosto, ampak hitro postane bolj zapleteno z uvedbo davkov, sredstev, posojil in naložb.

Sledenje finančnim dejavnostim podjetja je resničen namen knjigovodstva, kar pomeni, da omogoča beleženje vhodnih in izhodnih zneskov, ki jih dolgujejo kupci in podjetja, in še več. 
 
 
Knjigovodske listnine in poslovne knjige

V knjigovodskem procesu se predvsem evidentirajo transakcije. V običajnem poteku poslovanja se dokument izdela vsakič, ko pride do transakcije. Knjigovodstvo vključuje zapisovanje podrobnosti vseh teh dokumentov v knjigovodske listnine.

Knjigovodske listnine so dokumenti, katerih namen je knjiženje sprememb. V knjigovodstvu je najpomembnejša listnina račun, poleg računa pa poznamo tudi bančne izpiske, plačilne naloge, dobavnice, blagajniške prejemke in izdatke. Boljši pregled nad poslovanjem nam omogočajo poslovne knjige, katerih namen je zapisovanje podatkov, ki so sistematično urejeni in obdelani. 
 
Tehnologija v knjigovodstvu

Zdi se, da ni nobene industrije, na katero napredek v tehnologiji nima vpliva. Knjigovodstvo ni izjema.

Knjigovodstvo je včasih zahtevalo uporabo velikega števila knjig in listnin, nato veliko datotek Excel, v bistvu zelo veliko količino papirja in računalniških datotek. Shranjevanje hitro postane problem in organizacija je lahko izziv.

Tehnološki napredek je olajšal prehod na računalniški sistem, s programsko opremo, ki je na voljo za nakup in prenos na namizje. Še nadaljnji razvoj je privedel do tega, kar je danes na voljo: spletne aplikacije, podprte v oblaku z neomejenim pomnilnikom. To pomeni, da ni posodobitev, ter ni skrbi za izgubo dokumentov zaradi zrušitev računalnika ali virusov. Nove možnosti so se odprle tudi z razcvetom mobilnih aplikacij, ki vam omogočajo, da upravljate svoje računovodstvo celo na poti.
 
Vir: www.mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar