torek, 3. april 2018

Dajatev na odjavljena vozila

S 1. aprilom 2018 bo začel veljati Zakon o dajatvah na motorna vozila (ZDajMV), ki uvaja dajatev na odjavljena vozila. Plačevati jo bodo morali tisti lastniki vozil, ki v enem letu po odjavi vozila iz prometa tega ne bodo ponovno registrirali ali predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem.
 
Kdo bo moral plačevati dajatev na odjavljena vozila?

Dajatev na odjavljena vozila bodo plačevali lastniki vozil, katerih vozila so registrirana za prevoz največ devetih oseb skupaj z voznikom (8+1), lastniki vozil za prevoz blaga z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone in lastniki trikolesnih vozil (kategorije M1, N1 in L2e).

Lastniki vozil, ki bodo 1. aprila 2018 odjavili vozilo iz prometa, bodo postali zavezanci za plačilo te dajatve 1. aprila 2019. Dajatev bodo plačevali vsako leto.

Plačilu dajatve se lahko lastniki vozil izognejo v teh primerih:
  • če je iz evidence registriranih vozil razvidno, da je bilo vozilo dano v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja,
  • če predložite policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo vozilo ukradeno, ali
  • v primeru, da predložite dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi.
Dajatev za odjavljena vozila se sicer plačuje največ deset let od zadnje odjave vozila. Če se to v tem času znova registrira, začne ta rok ponovno teči ob naslednji odjavi vozila. Dajatev pa ne velja za vozila s statusom starodobnika.

Višina dajatve bo znašala 25 odstotkov obstoječe letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, vendar ne bo manjša od 25 evrov. Za vozila, ki imajo vgrajen samo električni pogonski motor, bo dajatev za odjavo znašala 20 (L2e) oziroma 25 evrov (M1 in N1).
 
Cilj je zmanjšanje števila divjih odlagališč

Namen ukrepa je, da bodo lastniki sami poskrbeli za odjavljena vozila in da ta ne bodo končala na divjih odlagališčih v naravi ter tako dodatno onesnaževala in kazila okolja, so zapisali na Ministrstvu za infrastrukturo.

Pooblaščeni izvajalci bodo namreč ob razgradnji vozila poskrbeli tudi za okolju nevarne snovi in materiale, ki obremenjujejo okolje.

Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da cilj ukrepa ni pobiranje dajatev na odjavljena vozila. Ampak to, da bi lastniki kar se da hitro poskrbeli za odjavljeno vozilo.

VIR: data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar