ponedeljek, 23. april 2018

V Sloveniji visoki stroški dela


Stroški dela na uro se v Evropski uniji (EU) gibljejo od 4,9 evra v Bolgariji do 42,5 evra na Danskem. V Sloveniji znašajo 17 evrov, kar nas uvršča na vrh med najnovejšimi članicami EU.
Lani so stroški dela na uro dela v gospodarstvu EU, kjer nista upoštevana kmetijstvo in javni sektor, v povprečju znašali 26,8 evra, v območju z evrom pa 30,3 evra.

Kot so sporočili z evropskega statističnega urada Eurostat, so stroški dela v EU zelo različni. Poleg Bolgarije so najnižje zabeležili v Romuniji (6,3 evra), Litvi (osem evrov), Latviji (8,1 evra), na Madžarskem (9,1 evra) in na Poljskem (9,4 evra), najvišje stroške pa so poleg Danske zabeležili v Belgiji (39,6 evra), Luksemburgu (37,6 evra), na Švedskem (36,6 evra) in v Franciji (36 evrov).

Nižje stroške dela od Slovenije sta imeli poleg preostale deveterice držav, ki so v EU vstopile leta 2004, še Grčija in Portugalska.

Stroški dela v industriji so bili 27,4 evra v EU in 33,4 evra v območju z evrom. V storitvenem sektorju so se stroški dela v EU ustavili pri 26,6 evra in v območju z evrom pri 29,3 evra.

V gradbeništvu so bili stroški na uro 23,7 evra v EU, v območju z evrom pa 26,7 evra. V pretežno neposlovnem delu gospodarstva, kamor je med drugim vključeno izobraževanje, zdravstvo, umetnost, a ne v okviru javnega sektorja, pa so stroški znašali 27,2 evra v EU in 30,1 evra v območju z evrom.
Stroški dela se povečujejo

Lani so se v primerjavi z letom prej sicer stroški dela na uro v celotnem gospodarstvu v EU povečali za 2,3 odstotke, v območju z evrom pa za 1,9 odstotka.

Znotraj območja z evrom so največjo rast stroškov zabeležili v Litvi, Estoniji in Latviji. Stroški so se znižali le na Finskem. Med državami zunaj območja z evrom so največjo rast stroškov dela zabeležili v Romuniji in Bolgariji.

VIR: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar