četrtek, 26. april 2018

Kako zmanjšati izgubo vrednosti pri novem avtomobilu?

Ena največjih zavor pri kupovanju novega avta je prepričanje, da je izguba vrednosti avtomobila prevelika, še posebej v prvih dveh letih. A nakup novega avta kljub prepričanju, da »je takoj, ko prvič ključ obrnete, vreden vsaj 20 % manj«, nadvse mikaven. Vsaka stvar z leti uporabe izgublja svojo vrednost, nakup novega avtomobila pa prinaša tudi veliko pozitivnih stvari, predvsem glede zgodovine avta ter garancije. 

Srednja pot med novim in rabljenim

Življenjske dobe posameznih modelov avtomobilov se hitro krajšajo. Potrošniška družba in vedno hitrejši napredek tehnologij zahtevajo nenehno nadgrajevanje ter izboljšave obstoječih izdelkov. Pri avtomobilih se to kaže v obliki zgodnjega osveževanja obstoječih modelov (facelift), pa tudi v vedno bogatejši ponudbi modelov posamezne znamke. Starim modelom na ta način hitreje pada cena, in to kljub temu da še zdaleč niso zastareli. Če izberete srednjo pot, imate lahko nov avto za občutno nižjo ceno. Rešitev je nakup novega avtomobila, tik preden pride na trg nov model. 

Kako se izogniti preveliki izgubi vrednosti avtomobila?

O izgubah vrednosti pri avtomobilih kroži veliko teorij, dogajanje na trgu pa bi lahko strnili v nekaj osnovnih ugotovitev:
  • nov avto največ izgubi v prvem oziroma v prvih dveh letih (od 15 do 25 %, nato od 10 do 15 % vsako naslednje leto),
  • večji (»boljši«, močnejši, razkošnejši in bolj eksotični) avtomobili izgubljajo bolj od manjših,
  • manj izgubijo avtomobili, ki so bili kot novi kupljeni v Sloveniji,
  • manjši avto se splača imeti dlje, saj z leti izgublja manj,
  • večje avte je priporočljivo menjati pogosteje (na 3 do 5 let), saj kasneje postanejo za lastnika predragi (vzdrževanje, zavarovanje …),
  • v povprečju se vrednost avta prepolovi po približno petih letih (manjšim malo kasneje, večjim malo prej).
Glede na vse zapisano se splača nov avto srednjega razreda kupiti za dalj časa oziroma za najmanj pet ali šest let. Izgubo vrednosti lahko zmanjšate tudi z rednim vzdrževanjem ter natančno zgodovino avtomobila (prevoženi kilometri, popravila, redni servisni pregledi). Seveda pomembno vlogo igrajo tudi letnik avtomobila, model ter prevoženi kilometri, zato je premisleku pred nakupom o tem, kako in za kaj boste uporabljali avto, priporočljivo nameniti dovolj časa. 

Najpomembnejši prednosti starega modela – zanesljivost in vrednost

Prednosti nakupa lanskega oziroma starega modela bodo navdušile zlasti tiste, ki iščejo zanesljiv avto za nižjo ceno in ki ga nameravajo voziti dalj časa. Glavni prednosti sta odlično razmerje med vrednostjo in ceno ter relativno velika stopnja zanesljivosti avtomobila. Nekateri prodajalci, ki so v poslu že dolgo časa, so namreč mnenja, da so ob koncu življenjske poti določenega modela izdelani avtomobili najbolj zanesljivi. Poleg tega imajo osveženo podobo (facelift) in le redko presenetijo s kakšnim skritim presenečenjem, kar se pri povsem novih dogaja pogosteje (vpoklici vozil zaradi tovarniških napak in podobno). 

Za kupce je pri starejših modelih nedvomno najbolj privlačna cena. Običajno imajo zadnji avtomobili določene serije vgrajene veliko dodatne opreme, a so pogosto kljub temu še vedno cenejši od slabše opremljenih avtomobilov novega modela. Tovrsten nakup je torej odlična priložnost za vse, ki na avto ne gledate le kot na statusni simbol in dokaz svojega uspeha, ampak ga potrebujete za vsakdanje potrebe varnega, udobnega in zanesljivega prevažanja sebe in svoje družine. 

Je nakup starega modela dobra naložba?

To je v največji meri odvisno od vas samih. Če potrebujete najnovejši izdelek na trgu in si ga lahko privoščite, je nakup starega modela brca v temo. Če pa kupujete avto, ki ga boste po nekaj letih vsakodnevne uporabe prodali, in se že danes zavedate, da boste zanj iztržili približno polovico cene novega, pa je tak nakup zaradi vseh dodatnih popustov precej bolj ugoden. 

VIR: https://azimut360.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar