četrtek, 4. julij 2019

7 osnovnih pravil za ravnanje s plačilno kartico


Plačevanje s plačilno kartico je izjemno preprosto in zelo priročno – a ker so kartice v uporabi že toliko časa, včasih pozabimo na tista čisto osnovna pravila, za katere je dobro, da jih pozna prav vsak uporabnik plačilne kartice.

Plačilne kartice omogočajo mnogo storitev. Z njimi lahko izvajate plačila na obroke, jih uporabljate za spletne nakupe ali pa premišljeno izkoriščate limit na njih. Vseeno pa je dobro, da natančno poznate tudi povsem osnovne storitve in predvsem varnostne ukrepe, npr. o vaši osebni identifikacijski številki (PIN).

1. Uporaba številke PIN ni vedno nujna
Boste pri plačilu s plačilno kartico doma ali v tujini morali vedno uporabiti številko PIN? Ne. Nekoč ste lahko naleteli na prodajno mesto, ki še ni imelo prave tehnologije, zato je bil potreben vaš podpis. Dandanes pa boste uporabniki, ki imate brezstično plačilno kartico, kartico le prislonili k terminalu, vnos številke PIN pa pri nakupih pod določeno vrednostjo ne bo potreben. V Sloveniji je ta vrednost 15 €, v tujini pa je lahko tudi višja ali nižja. Če ste v enem dnevu že opravili več manjših nakupov, se vam kljub temu tudi pri nakupu pod 15 € lahko zgodi, da boste morali vtipkati PIN. To je zaradi varnosti vaše kartice.
Na bankomatu brez številke PIN ne gre!
Ne glede na to, ali uporabljate klasičen ali nov brezstični bankomat, brez številke PIN ne bo šlo. Pri tem seveda ne gre pozabiti na varnostne ukrepe, med katerimi je prikrivanje tipkovnice, ko tipkate svojo številko PIN, gotovo med najpomembnejšimi. Pred uporabo bankomata bodite tudi pozorni, če v njegovi bližini opazite kaj ali koga sumljivega – v takem primeru se uporabi raje odpovejte. Mit, da bo vzvratno odtipkan PIN poklical policijo, je namreč točno to – le mit!


2. S tremi zaporednimi napakami pri vnosu PIN-a, kartica še ni izgubljena
Kaj narediti, če ste v trgovini ali restavraciji trikrat vtipkali napačno številko PIN? Predvsem ohranite mirne živce. Kartica se je sicer blokirala, a če jo imate, za plačilo lahko uporabite drugo NLB Plačilno kartico. Nato v miru premislite, kakšna je vaša številka PIN (morda ste jo pravkar menjali). Ko jo boste vedeli, se odpravite na NLB Bankomat. Če bo številka, ki jo boste tam vtipkali, pravilna in boste opravili na primer vpogled v stanje ali dvignili gotovino, bo blokada kartice sproščena in spet jo boste lahko uporabljali.

3. Kako rešiti težavo pozabljenega PIN-a?

Če se številke PIN ne morete spomniti na prodajnem mestu ali bankomatu, uporabite katero koli drugo NLB Plačilno kartico, ki jo še imate pri sebi. Da se izognete tovrstnim nevšečnostim v tujini, vam svetujemo, da se na pot odpravite z dvema NLB Plačilnima karticama z odloženim plačilom.
Če ste obstoječo številko PIN za NLB Plačilno kartico dokončno pozabili, lahko v NLB Poslovalnici naročite novo.


4. Številko PIN je mogoče zamenjati
Če si ne morete zapomniti svoje številke PIN, si jo na bankomatu spremenite v drugo, ki si jo boste lažje zapomnili. Številko si lahko brezplačno zamenjate tako za kartico osebnega računa kot tudi za Mastercard in Visa kartico. Priporočamo pa, da se izogibate isti številki PIN za vse svoje kartice.
Ne pozabite: Ko izbirate številko PIN, ki si jo boste lažje zapomnili, izberite takšno, ki je vam enostavna, drugi pa je ne morejo hitro uganiti. Številka PIN, tako kot ostala gesla, naj ne bo sestavljena iz enakih cifer (npr. 7777), predvidljivih zaporedji (npr. 0123), vašega rojstnega dneva, letnice rojstva ipd.


5. Plačilno kartico morate vedno podpisati

NLB Plačilne kartice so mednarodno priznane plačilne kartice in brez podpisa na hrbtni strani niso veljavne. Podpis na hrbtni strani je potreben, tudi če naletite na prodajno mesto, kjer še ne podpirajo čipne tehnologije, kar pomeni, da boste pristnost nekaterih nakupov še vedno potrjevali s podpisom potrdila o nakupu.


6. Pri spletnih nakupih ne vpisujte številke PIN

Pri spletnih nakupih in nakupih prek katalogov ne smejo zahtevati vnosa vaše kartične številke PIN v nobenem pojavnem oknu na spletnem prodajnem mestu. Če se to zgodi, svetujemo, da nemudoma zapustite spletno mesto, saj obstaja sum poskusa goljufije.


7. Svojo številko PIN morate varovati
Če opazite ali sumite, da nepooblaščena oseba pozna vašo številko PIN, zaradi varnosti takoj pokličite izdajatelja kartice.

Vir: www.nlb.si

1 komentar:

  1. Pozdravljeni in dobrodošli pri svetovalnih posojilnih storitvah Spotlight, moje ime je Claudia Klein, sem posojilodajalec in tudi posojilna svetovalka.

    Ali nujno potrebujete finančno okrepitev? Potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker zagotavljamo odlične posojilne storitve po vsem svetu.

    Ponujamo vse vrste posojilnih storitev (osebna posojila, poslovna posojila in še veliko več), ponujamo tako dolgoročne kot kratkoročne posojila, poleg tega pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velik problem Posamezniki, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo rešitev, veliko ljudi zaradi visokih obresti tako težko dobi posojilo za lastniški kapital od svojih lokalnih bank ali drugih finančnih institucij. stopnja, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizek kreditni rezultat ali kateri koli drug razlog.

    Ni več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24/7 - dobite lahko posojilo in dokončate svoje transakcije, kadar koli in kjerkoli jih potrebujete.

    Nudimo 24 urne storitve posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | & Prejeti odgovor v trenutku.

    Tvoja družina, prijatelji in sodelavci ne potrebujejo vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

    Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

    OdgovoriIzbriši