četrtek, 18. julij 2019

Kako voditi svoje podjetje, medtem ko ste na dopustu – napotki za oddih brez stresa

Čas za dopust ni le potreba zaposlenih – tudi lastniki podjetij si zaslužijo oddih. Dopust je lahko bistvenega pomena za odpravljanje stresa, preživljanje zelo potrebnega časa s svojo družino in osvežitev uma z novimi idejami. Obstaja veliko razlogov, da si vzamete dopust, toda iskanje časa, ko si ga dejansko lahko vzamete, je druga zgodba. 
 
 
Za številne lastnike malih podjetij velja, da tudi med dopustom preverjajo poslovanje svojega podjetja. Na srečo tehnologija danes omogoča, da to lahko počnete tudi na daljavo. A ker to ni bistvo vašega dopusta, si oglejte, katere korake morate sprejeti kot lastnik podjetja, da se pripravite na dopust in si zagotovite, da boste kar najbolje izkoristili svoj prosti čas.

Možnosti za upravljanje podjetja, ko ste odsotni


Obstaja veliko razlogov, zakaj lahko lastnik malega podjetja okleva, preden odide na dopust. Morda nimate veliko zaposlenih, zato bi zapustitev podjetja pomenila manj dela. Morda ne zaupate, da bi vas v vaši odsotnosti lahko kdo nadomeščal. Vas skrbi, da bo delo zastalo, ko vas ne bo?

Torej, kaj morate storiti, da se prepričate, da si lahko vzamete dopust? Za tipičnega lastnika malega podjetja obstaja nekaj možnosti, odvisno od vaše dejavnosti, velikosti vašega podjetja, števila delavcev, ki jih zaposlujete, in koliko časa načrtujete dopust. 
 
Poslovanje na daljavo

Zahvaljujoč sodobni tehnologiji lahko vaše poslovanje vzamete s seboj na pot. Vendar pa bo to otežilo ravnovesje med dopustom in delovnim časom, zato morate vse v podjetju seznaniti z vašo razpoložljivostjo in ustvariti določen urnik dela, ki ne bo oviral vaše sprostitve ali čas za družino.
 
Prenos osnovnih nalog na vodje ali zaupanja vredne zaposlene.

Za lastnike podjetij, ki že imajo upravljavsko strukturo, je to preprosta rešitev. Bodisi izberite obstoječe zaposlene ali promovirajte nekoga, ki mu zaupate, da vas nadomešča v vaši odsotnosti. V vašem imenu lahko poskrbi za vsakodnevne delovne naloge in vas redno obvešča o tem, kako posluje.

Priprava strank na vašo odsotnost

Ko se odločite za dopust, boste morali začeti pripravljati svoje podjetje na odsotnost. Za začetek boste morda morali obvestiti odmevne stranke ali partnerje, da boste izven pisarne. Na ta način bodo vedeli, na koga se lahko obrnejo, če potrebujejo pomoč, ali kdaj lahko pričakujejo vaš odgovor.

Podobno pa lahko po dopustu tudi sebi namenite najprej nekaj dni neuradnega dela, kot blažilnik, ki vam lahko pomaga, da nadoknadite delo, ki ste ga zamudili in se po vrnitvi počutite manj obremenjeni.

Priprava zaposlenih in prenos nalog

Če imate močne uslužbence, boste morda želeli naloge razdeliti na ljudi, ki so najbolj usposobljeni, da jih opravijo, dokler ste odsotni. Prepričajte se, da ljudje v različnih oddelkih vedo, kako stopiti v stik in ugotoviti, kdo je odgovoren za kaj.

Prav tako pripravite seznam stikov za nujne primere za vaše zaposlene ali vašega namestnika. To lahko vključuje vzdrževanje zgradb ali tehnično osebje, tako da lahko delavci za te težave pokličejo prave ljudi. To jim bo prihranilo telefonski klic namenjen vam in manj verjetno boste prekinili svoj dopust.

Nazadnje, če želite vseeno biti na tekočem z dogajanjem v podjetju, ustvarite seznam poslovnih operacij, za katere želite, da vas o njih obveščajo, ko ste odsotni. To so na primer cilji prodaje, težave s spletnimi mesti ali podobno. Da bi se izognili več e-poštnim sporočilom na dan, prosite zaposlene, da pošljejo samo en e-mail dnevno, ki vsebuje vse informacije, ki jih potrebujete.

Določite pravila za osebni dopust in se jih držite

Sedaj je čas, da razmislite, kako želite svoj dopust preživeti. Če lahko, si postavite eno uro na dan za delo – na primer, 30 minut zjutraj, medtem ko se vsi pripravljajo na dan in 30 minut ponoči. Bodite strogi do sebe in ne poskušajte preverjati svojih e-poštnih sporočil medtem, ko uživate v znamenitostih.

Lastniki podjetij si zaslužijo počitnice prav tako kot njihovi zaposleni. Če ste odlašali s potovanjem, ker vas skrbi vaše podjetje, je zdaj morda čas, da sprejmete ukrepe, ki jih potrebujete za pripravo svojega podjetja na odsotnost. Poletje je tu, tako da ne glede na to, ali želite preživeti dopust doma ali videti svet, je to odlična sezona za oživitev vaše duše z zelo potrebnim počitkom.
 
Vir: www.unijaxs.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar