petek, 2. december 2016

Davkarija se malo umirja pri pregledih olajšav za raziskave in razvoj. Kaj sledi?

Se še spomnite zgodb podjetij in podjetnikov s konca poletja, ko so jih – presenečene – obiskali davčni inšpektorji in od njih zahtevali dokazila za olajšave za raziskave in razvoj (R & R) za leta nazaj? Odprtih je bilo kar 200 pregledov. Davkarji so zahtevali celo dokazila, kot so mednarodne znanstvene objave in patenti. Zdaj so menda žogico nekoliko umirili, pripravljajo pa jasnejša priporočila.

V igro naj bi poleg GZS tako vskočilo tudi gospodarsko ministrstvo, odgovorno za razlago Fursu, katera vlaganja se lahko štejejo med olajšave za R & R. In menda so ob nekaterih primerih ugotovili, da je bil Furs preveč neprožen. Natančnejša pojasnila še čakamo. Več o njihovih dozdajšnjih zahtevah lahko preberete v članku Furs 200 podjetij pregleduje zaradi razvojnih olajšav.

Opomini in priprava novih pravil

Kot je septembra dejal Samo Hribar Milič z GZS, gre za samo tolmačenje tega, kaj naj bi davkarija priznavala za ustrezne olajšave. Menda naj bi od leta 2014 začeli uporabljati tako imenovani OECD priročnik Frascati in na podlagi tega naj bi preverjali tudi uveljavljanje olajšav od leta 2012 (!). Na Fursu so pojasnili, da so splošna mnenja, ki jih izdaja ministrstvo za gospodarstvo in se sklicujejo tudi na omenjeni priročnik, pomoč pri presojanju dejavnosti in projektov R & R: »Inšpektorji se v postopkih odločajo na podlagi vseh zbranih dejstev in okoliščin posameznih primerov. Zavezanci imajo možnost pritožbe.« No, pritožba seveda ne zadrži izvršitve oziroma ne prepreči davkariji, da bi pobrala dodatno ugotovljeni davek.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah se je že izkazalo, da Furs v vseh tolmačenjih ni imel prav oziroma se je na koncu iz zaračunavanja dodatnega davka umaknil in bo počakal na nova pojasnila. Na Fursu konkretnih primerov ne komentirajo.

Koliko je bilo naračunanih dodatnih davkov?

Na Fursu pravijo, da so v nadzoru (inšpekcija in kontrola) letos do danes končali 99 postopkov nadzora te davčne olajšave, skupni znesek ugotovljenih nepravilnosti pri uveljavljanju navedene davčne olajšave je znašal 1.530.154 evrov, od tega je 425.383,80 evra iz naslova popravkov obračunov in samoprijav.

Počivalškovo ministrstvo: Smo za ohranitev olajšave

No, ministrstvo za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, je – tako vsaj trdijo – za ohranitev olajšave. Torej – za to, da jo v resnici tudi kdo uporablja in ne samo, da je na papirju, uporablja pa je – zaradi strahu pred morebitnimi dodatnimi davčnimi obveznostmi skupaj z obrestmi – ne nihče.

»Zavzemamo se za ohranjanje 100-odstotne davčne olajšave za izvajanje dejavnosti R & R. Tematiki pristopamo s ciljem omogočanja enostavne uporabe ukrepa za podjetja, a se zavedamo kompleksnosti sistema davčnega nadzora. Ob tem je potrebno upoštevati, da je osnovno merilo za razločevanje R & R od drugih dejavnosti to, da mora biti v R & R prisoten pomemben dejavnik novosti in razreševanja znanstvene oziroma tehnološke nejasnosti. Z vidika države je pomembno, da spodbuja vlaganja v R & R, ki prinašajo nove inovativne rešitve, ki pomenijo za podjetje prebojno konkurenčno prednost, ki lahko pomeni hitro rast poslovne dejavnosti in s tem vpliva na izvoz, rast BDP ... Uvajanje na trgu že znanih digitalnih rešitev v poslovanje podjetja po definicijah v pravnih podlagah ne more biti obravnavano kot dejavnost R & R v podjetju.«

In kaj to pomeni?

No, verjetno tudi sami še ne veste, kaj boste v bilanci za prihodnje leto uveljavljali kot olajšave za raziskave in razvoj ter kako. Zanesljivi viri pravijo, da naj bi priporočila na ministrstvu skupaj z GZS in Fursom pripravili do konca leta (bilance je treba načeloma oddati do konca marca za minulo leto). V njih naj bi bilo tudi natančneje določeno, katera novost šteje za olajšavo in kaj bi lahko bilo »kar tako« – torej bi vam jo lahko davkarija čez leta odvzela, vam nabila še obresti.

Po drugi strani pa – če se bo izkazalo, da je imela narobe država, ki je dodatni davek že trgala, bo tega morala vračati podjetjem in podjetnikom skupaj z obrestmi.

VIR: www.finance.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar