torek, 1. avgust 2017

Dilema: v najem ali z lizingom do poslovnih prostorov?


Poslovni prostori so ogledalo podjetja, a časi lastnih poslovnih stavb so že davno minili. Podjetja so se v preteklih letih odločala za različne načine reševanja prostorskega problema. Nakup lastnih poslovnih prostorov pomeni visok strošek in manjšo možnost prilagoditve razmeram v podjetju, predvsem v smislu števila zaposlenih in s tem potreb po številu pisarn in drugih prostorih. Najem je v tem pogledu bolj ugoden, saj lahko rastoče podjetje hitreje zamenja prostore za večje oziroma v primeru zmanjševanja stroškov za manjše. A tak prostor ni nikoli zares vaš, lastnik si lahko premisli in vi se znajdete v nezavidljivem položaju. 
V zadnjih letih se je gospodarska moč okrepila in poslovni prostori se spet kažejo kot zanimiva naložba, zato se vedno več podjetij sooča z dilemo: najeti ali kupiti? In kaj če vam najem ne diši, v nakup pa zaradi prilagodljivosti nočete? Na trgu poslovnih nepremičnin je s svojimi prednostmi postal izredno zanimiv leasing poslovnih nepremičnin, ki podjetju, tj. leasingojemalcu, prinaša vrsto prednosti in koristi. 

Prednosti leasinga pred običajnim najemom poslovnih nepremičnin

Leasing je bil dolga leta namenjen nakupu avtomobilov, nato se je razširil na opremo in stroje, počasi pa se prebija tudi na področje poslovnih prostorov in drugih poslovnih nepremičnin. Na žalost ga podjetja premalo poznajo in preredko izkoristijo, saj prinaša vrsto pomembnih prednosti, še posebej v primerjavi z najemom:
  • Po koncu dobe financiranja postane podjetje lastnik nepremičnine in se lahko vpiše v zemljiško knjigo.
  • Če leasingojemalec potrebuje dodatna finančna sredstva, lahko po odplačilu leasinga izkoristi možnost Sale & Lease back ali pa na nepremičnino vpiše hipoteko.
  • Med dobo odplačevanja je podjetje ekonomski lastnik, v nepremičnino lahko po dogovoru z leasingodajalcem vlaga in skrbi za razvoj nepremičnine.
  • Poslovni prostori na leasing so zavedeni v poslovnih knjigah podjetja, podjetje pa si lahko obračunava amortizacijo in stroške financiranja.
  • Pogodbeno razmerje za leasing nepremičnine lahko traja do 10 let, v izjemnih primerih pa celo do 15 let. Tovrstna daljša ročnost pogodbenega razmerja pomeni tudi določeno dodatno varnost za leasingojemalca.
Pri najemu podjetju sicer ni treba skrbeti za vzdrževanje in stroške, povezane s tem, a na koncu najemne pogodbe se mora izseliti, medtem ko pri leasingu postane lastnik nepremičnine. 
VIR: http://poslovni.azimut360.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar