torek, 22. maj 2018

Nakup novogradnje ali stare nepremičnine z obnovo?

Odločitev med nakupom novogradnje in starega stanovanja, potrebnega obnove, ni enostavna 
 
Nove stvari so vedno nekaj posebnega. Dajejo nam občutek ponosa, edinstvenosti, varnosti in zanesljivosti, to pa velja za skoraj vse reči, od avtomobila ali novega smučarskega kompleta do stanovanja. A svoj prav poseben čar imajo tudi stare reči. Če so redke, je lahko njihova vrednost veliko večja od vrednosti novih reči, v primeru nepremičnin pa igra pomembno vlogo tudi lokacija. Zato je pri nakupu nepremičnine izbira med novogradnjo in starejšo nepremičnino pogosto zelo težka, saj je treba poleg cene kvadratnega metra pretehtati še veliko drugih dejavnikov. 

Stroški

Stroške sestavljajo stroški nakupa, vzdrževanja in tekoči stroški. Pri novogradnji predstavlja največji strošek cena nepremičnine, stroški vzdrževanja so prvih nekaj let majhni, tekoči pa so, po zaslugi energetske učinkovitosti ter s tem nizke porabe energije, prav tako ugodni.

Pri nakupu starejše nepremičnine je treba stroškom nakupa prišteti stroške obnove. Ta je lahko temeljita, recimo ji »od temeljev do strehe«, ali pa se obnove lotevate po korakih glede na stanje nepremičnine, vaše potrebe in želje. Takšni sklopi so napeljave, toplotni ovoj (fasada, izolacija, okna in vrata), streha, hidroizolacija kleti, pohištvo in druga notranja oprema, okolica in podobno. Ne pozabite se pozanimati tudi o tekočih stroških. Nekatere od teh lahko močno znižate z obnovo, na druge pa je predvsem pri večstanovanjskih zgradbah težje vplivati. 

Kakovost materialov in gradnje 

Prepričanje, da je novo boljše, žal ne velja vedno in povsod. Drži, da se kakovosti materialov, vgrajenih dvajset, trideset ali štirideset let nazaj, ne da primerjati s kakovostjo današnjih, a pomembno vlogo pri nepremičninah igrata tudi kakovost in natančnost gradnje. Novogradnja s slabo vgrajenimi najsodobnejšimi okni ali premalo cementa v betonu je veliko slabša od nekaj deset let stare kakovostne gradnje. Opozoriti velja na nepremičnine, ki so jih začeli graditi v letih tik pred gospodarsko krizo, saj so nekatere vmes dolgo čakale na pol zgrajene ali pa so jih zaradi neplačil zgradili bolj površno. Starejše nepremičnine običajno nimajo več skritih napak, obstaja pa možnost, da so vgrajeni zdravju škodljivi materiali (svinčene vodovodne cevi, slabo izolirana električna napeljava, azbestna kritina in podobno), zato je temeljit pregled pred nakupom zelo pomemben. Novogradnje so veliko boljše na področju energijske učinkovitosti, medtem ko pri starejših zgradbah to zahteva razmeroma velik finančni vložek. 
 
 Lokacija

Lokacija je tesno povezana s ceno, saj so novogradnje v središčih običajno zelo drage, medtem ko je ponudba novogradenj na obrobju oziroma nekoliko izven naselij veliko večja in ugodnejša. Če želite živeti v središču mesta, je skoraj edina izbira nakup starejše nepremičnine in njena obnova, če pa se nameravate preseliti na obrobje mesta, prej preverite prometne povezave in drugo infrastrukturo v novih naseljih. Mnogim je pomembno tudi to, koliko vrta, če sploh, imajo okoli hiše ali bloka. Investitorji pri novogradnjah v središču mesta v želji po čim večjem zaslužku običajno ves razpoložljivi prostor namenijo bivalnim površinam, stare zgradbe pa imajo okoli sebe več zelenih površin. Enako dobro so z vrtovi obkrožene tudi novogradnje izven mestnih središč, kjer je povezanost z naravo prav tako pomembna prodajna prednost. 
 
Arhitektura
Nihče noče živeti v grdi hiši, obenem pa velja tudi, da so okusi različni. Pri novogradnjah boste najpogosteje naleteli na sodoben dizajn in arhitekturo, medtem ko lahko pri starejših stavbah ohranite originalni izgled ali pa notranjost stare hiše s prenovo spremenite v sodobno bivalno okolje. 

Staro ali novo?

Preden se odločite za novo ali staro, temeljito preverite vse različne možnosti, primerjajte prednosti in slabosti ter naredite dobro finančno konstrukcijo nakupa oziroma nakupa in prenove. Poleg nepremičninskega posrednika, arhitekta ter izvajalcev prenove boste nedvomno potrebovali tudi izkušenega bančnega svetovalca. Pomagal vam bo pri iskanju najugodnejšega načina financiranja in pri pregledu kupoprodajne pogodbe, zemljiškoknjižnega stanja nepremičnine, cenilnega poročila o vrednosti zastavljene nepremičnine in drugih pomembnih reči pri nakupu stanovanja. 
 
VIR: https://azimut360.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar