ponedeljek, 11. december 2017

So kriptovalute priložnost za hiter zaslužek ali balon?

Navdušenje vlagateljev je v zadnjih mesecih dalo veter v krila tako rekoč vsem kriptovalutam, ki so poletele na nove rekordne vrednosti. Se vam splača poleteti z njimi ali vas čaka klavrno strmoglavljenje?



Najstarejša in najbolj razširjena kriptovaluta Bitcoin je v letošnjem letu poskočila na trikratnik vrednosti iz začetka leta. Val navdušenja nad kriptovalutami jo je potisnil iz tisoč dolarjev vse do rekordnih vrednosti okoli trinajst tisoč dolarjev. Za sabo je Bitcoin v višave potegnil tudi druge kriptovalute kot so Ether, Litecoin, Ripple in veliko drugih.

Nove kriptovalute rastejo kot gobe po dežju, sploh s prihodom nove oblike zbiranja sredstev za startupe, ki se imenuje ICO (Initial Coin Offering) ali prva javna ponudba kripto-kovancev. Ima podobnosti s prvo javno ponudbo delnic, vendar brez ustaljenih predpisov in regulacije ter spodbuja idejo decentralizirane ekonomije.

 
Z ICO podjetja izdajo ‘delnice’ v obliki kovancev

Novoustanovljena podjetja namreč lahko izdajo delnice v obliki tako imenovanih kripto-kovancev, ki izkoriščajo blockchain tehnologijo. To je baza za shranjevanje podatkov v obliki zapisnika, kjer so zapisane vse narejene transakcije in so vidne vsem ter jih je nemogoče izbrisati. Podobno kot knjiga prejetih in izdanih računov v knjigovodstvu. Te kovance investitorji kupujejo z običajnimi ali kriptovalutami, odvisno kako je zapisano v predstavitvi vlagateljem oziroma prospektu izdaje kovancev. Z ICO podjetje ali startup od investitorjev dobi denarna sredstva za razvoj poslovanja in povečanje vrednosti podjetja ter posledično izdanih kripto-kovancev. S temi kovanci oziroma novonastalimi kriptovalutami vlagatelji lahko tudi trgujejo, njihova cena pa se še vedno oblikuje glede na ekonomske zakonitosti ponudbe in povpraševanja.
 
Do milijonov dolarjev le s spletno stranjo in obljubo

V lanskem letu so startupi z ICO, novo obliko množičnega financiranja, ki temelji na kovancih kriptovalut, zbrali okoli 200 milijonov dolarjev. Nekateri startupi so se do milijonov dolarjev denarja vlagateljev prikopali le s spletno stranjo in obljubo. Veliko jih te obljube ni izpolnilo in so vlagatelje pustili na suhem.

Med uspešne ICO projekte, ki je bil zelo dobičkonosen za zgodnje vlagatelje, se šteje Ethereum, platforma za pametne pogodbe, ki je izdala kovance Ether. Projekt Ethereum je bil napovedan leta 2014 in je z ICO zbral 18 milijonov dolarjev v Bitcoinih oziroma 0,40 dolarja za en Ether kovanec. Spletna platforma je zaživela leta 2015 in naslednje leto presegla milijardo dolarjev tržne kapitalizacije.

Tudi slovenska spletna platforma za upravljanje ICO in projektov povezanih s kripto-kovanci ICONOMI je lani jeseni s pomočjo množičnega financiranja zbrala več kot 10 milijonov dolarjev sredstev z izdajo kripto-kovancev.
 
Kriptovalute: da ali ne?

Mnenja strokovnjakov so glede kriptovalut zelo razdeljena, še posebno glede ICO. Množično financiranje z izdajo kripto-kovancev vključuje dele običajnega množičnega financiranja, kot je Kickstarter in Indiegogo, in prve javne ponudbe delnic (IPO). Vseeno pa se od obeh načinov financiranja dovolj razlikuje, da ne paše ne k prvemu in ne k drugemu. Ne spada niti med donacije, ker kupci kripto-kovancev dobijo delež v podjetju in glasovalne pravice, vseeno pa niso to delnice. Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) ostaja tiho, prav tako njej enake institucije v drugih državah. Ker ni pravega nadzora nad izdajami kripto-kovancev se velikokrat izkoriščajo za prevare, s katerimi izdajatelji kovancev na hitro obogatijo na račun nepoučenih investitorjev. Strokovnjaki svetujejo, da pred nakupom izbrano kriptovaluto oziroma kripto-kovanec, temeljito preučite. V vašem portfelju naj naložbe v kripto-kovance predstavljajo le nekaj odstotkov in za njih namenite le denar, ki ga res lahko pogrešite.
 
 Kako do kriptovalut?

Kriptovalute lahko kupite preko spletnih menjalnic ali borz, kot so slovenski Bitstamp, Kraken, Poloniex, Bitfinex in številni drugi. Na izbrani menjalnici ustvarite trgovalni račun, tako da vpišete svoje podatke. Nekatere zahtevajo tudi fotografijo osebnega dokumenta in pa celo račun za elektriko ali podobnega, kjer je viden vaš naslov. Po verifikaciji imate odprt trgovalni račun na katerega lahko nakažete sredstva preko spletne banke ali ostalih spletnih denarnic.

Če vas bolj zanimajo kripto-kovanci in prve javne ponudbe kriptokovancev (ICO) jih lahko poiščete na spletnih straneh, kot je www.ico-list.com, kjer vidite množična financiranja, ki trenutno potekajo in tista, ki še bodo ter tudi že zaključena financiranja. Če se odločite, da boste sodelovali pri izdaji kripto-kovancev in investirali v nek projekt ne pozabite dobro prebrati prospekta izdaje oziroma predstavitve bodočim vlagateljem.
 
Previdnost, previdnost in še enkrat previdnost

Pri vlaganju v ICO ali prve javne ponudbe kripto-kovancev na vas preti nešteto nevarnosti. Kljub temu, da ste previdni in se dobro poučite o izdaji kovancev, ter se izognete morebitnim prevarantskim izdajam, kjer ostane le pri obljubah izdajatelja in praznih žepih vlagateljev, lahko na mino priletite tudi ob uspešno izpeljanem ICO. Podobno se je zgodilo vlagateljem v sklad DAO (Decentralizirana avtonomna organizacija), katerega cilj je vpeljati nov decentraliziran poslovni model za organizacijo profitnih in neprofitnih institucij. Sklad, ki uporablja blockchain tehnologijo Ethereuma, je v javni ponudbi svojih kripto-kovancev zbral rekordnih 150 milijonov dolarjev. Nato pa je bil tarča hekerskega napada, ki je odtujil skoraj tretjino sredstev v skladu, in povzročil delitev Ethereuma na dva dela. V nereguliranem svetu ICO tako obstaja še vedno veliko neznank, ki za vlagatelje predstavljajo visoko tveganje.

Vlagatelji pri investiranju v kripto-kovance pomoč lahko poiščejo tudi pri spletnih platformah kakršni so ICOrating, WINGS in drugi. Te platforme poskušajo oceniti ICO projekte za bodoče vlagatelje.
 
Pametno z denarjem

Zlato pravilo, ki se ga morajo držati vlagatelji pri investiranju v kripto-kovance je, da vložijo le denar, ki so ga pripravljeni in ga lahko izgubijo. Le čas bo namreč pokazal ali je navdušenje nad prvimi javnimi ponudbami kripto-kovancev upravičeno ali le še en mehurček, kot je bil dotcom mehurček, ki se je razpočil leta 2001.
7 NASVETOV ZA TRGOVANJE S KRIPTO-KOVANCI
  1. Ignorirajte pristranska mnenja in vire
  2. Vlagajte v skladu s svojimi zmožnostmi
  3. Zastavite si dosegljive cilje
  4. Brez panike in brez naglih odločitev
  5. Ne zanašajte se na ugibanje
  6. Učite se iz lastnih napak
  7. Izobrazite se in bodite informirani
VIR:http://bankazapodjetnike.si

1 komentar:

  1. Ako vam je potrebna profesionalna pomoć za oporavak ukradene kriptovalute ili ako je poslana na pogrešnu adresu novčanika, daljinski hakirajte telefon supružnika, za pomoć kontaktirajte easybinarysolutions@gmail.com.

    OdgovoriIzbriši