četrtek, 8. marec 2018

Ali je potrebno PayPal račun prijaviti na FURS?

PayPal je verjetno najbolj poznan in uporabljan posrednik med kupcem in prodajalcem na področju elektronskega poslovanja. Storitve, ki jih nudi so preproste, varne in omogočajo hitro poslovanje na globalni ravni. Preverili smo, kako je s prijavo Paypal računa FURSu.

Ker je uporabnikov, ki koristijo PayPal za opravljanje poslov vedno več, pogosto prihaja do zmede pri vprašanjih, ali je PayPal račune potrebno prijaviti ter kakšno davčno obveznost predstavljajo sredstva, ki jih osebe na takšne račune prejemajo.
  
Ali se PayPal račun šteje za plačilni račun iz tujine?

Po Zakonu o obvezni prijavi bančnih računov v tujini je potrebno plačilne račune iz tujine prijaviti Finančni upravi RS (FURS). Vendar pa se po pojasnilu FURSa spletna storitev PayPal ne šteje za bančni račun, plačila, ki gredo preko njega, pa predstavljajo negotovinska plačila.
Dokler imajo takšni računi le vlogo t.i. elektronske denarnice in ne opravljajo plačilnih storitev, njihova prijava zaenkrat ni potrebna. Posamezen račun pa je potrebno prijaviti v primeru, da ponudnik spletne storitve nadgradi tako, da račun prevzame funkcijo plačilnega računa s personalizirano številko (npr. IBAN), na katerega se imetniku lahko nakazujejo prejemki (npr. plača).

Prilive na PayPal račune je potrebno prijaviti

Ne glede na to, da prijava samega PayPal računa ni potrebna, pa ne velja enako tudi za prilive, ki jih imetnik računa tja prejema. Način davčne obravnave prihodkov prejetih preko PayPal računa bo odvisen predvsem od namena plačila oziroma nakazila in od tega, kdo je njegov prejemnik.

Pomembno je ali gre pri tem za fizično osebo, s.p., gospodarsko družbo, itd. Takšna plačila in nakazila se zato za davčne namene presojajo od primera do primera posebej.

V primeru, da prilive na svoj PayPal račun prejema fizična oseba, ki ni registrirana za opravljanje dejavnosti in preko spleta le občasno opravi kakšno storitev, njeni zaslužki padejo pod obdavčitev po Zakonu o dohodnini. Obdavčeni so kot dohodki iz drugega pogodbenega razmerja, ki niso dohodki iz dejavnosti ali v zvezi z dejavnostjo.

Za davčne namene pri prilivu na račun sicer ni relevantno ali je bilo plačilo samo prejeto na PayPal račun ali pa zatem tudi preneseno na prejemnikov transakcijski račun. Zavezanec je v takšnem primeru sam dolžan dohodke prijaviti FURSu.
 
V primeru, da želi fizična oseba dejavnost preko spleta opravljati trajno, neprekinjeno in samostojno, bo morala takšno dejavnost registrirati in ustanoviti s.p. V primeru, da s.p. ugotavlja svojo davčno osnovo z upoštevanjem normiranih odhodkov, se prejemki preko PayPala štejejo za prihodke in so obdavčeni z davkom na dohodek iz dejavnosti po Zakonu o dohodnini.
Če pa davčno osnovo ugotavlja z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov, prejemki preko PayPala ne vplivajo na prihodke, saj se izkazujejo že ob nastanku poslovnega dogodka. Prihodki se izkažejo v davčnem obračunu in se nato obdavčijo z davkom na dohodek iz dejavnosti.

V primeru, da je uporabnik PayPal računa podjetje, ki tja prejema plačila za določene storitve, postane zavezanec za plačilo davka od dohodkov pravnih oseb. Pri ugotavljanju njegove davčne osnove v letnem davčnem obračunu, se upoštevajo prihodki in odhodki, ki so ugotovljeni v izkazu poslovnega izida. Poslovni dogodki pa se pripoznajo takoj, ko se pojavijo in ne glede na način plačila.

VIR: https://mladipodjetnik.si 

Ni komentarjev:

Objavite komentar