sreda, 28. marec 2018

Pazite na svoje in strankine podatke na internetu

Svetovni splet je v nekaj letih postal tako nepogrešljiv del naših življenj, da včasih kar malce pozabimo na različne pasti, s katerimi nas obdaja. Če je nekdaj veljalo, da smo precej nezaupljivi do spletnih trgovin, so spletni nakupi, bančništvo in ostala opravila, s katerimi si prihranimo čas in olajšamo življenje, dandanes nekaj povsem vsakdanjega. Pri vsem tem pa od sebe zavedno in nezavedno oddajamo vrsto različnih podatkov, s katerimi nam lahko razni nepridipravi povzročijo veliko škode. To ne pomeni, da je treba biti ves čas na preži, malce previdnosti pa vseeno ne škodi.
Sanjske ponudbe lahko hitro postanejo nočna mora Vsako leto po družabnih omrežjih zaokrožijo nagradne igre neznanih organizatorjev, ki obljubljajo brezplačne vinjete, telefone, bajne denarne nagrade, kupone za nakupe in podobne mamljive dobrote. Uporabniki, ki naivno upajo, da bo sreča doletela prav njih, te objave širijo, včasih celo vpisujejo svoje podatke v razne obrazce, ne da bi se prepričali, komu jih pravzaprav posredujejo. V najboljšem primeru bodo na Facebooku gledali oglasne objave strani, ki jih je premamila z nagradno igro, v najslabšem pa se bodo zelo težko znebili nezaželene pošte na svoj e-naslov, ki so ga vpisali v obrazec za prijavo v nagradno igro. Tja jim bodo nepridipravi pošiljali tudi razna sporočila, s katerimi bodo od njih poskušali pridobiti še več podatkov, tudi razna uporabniška imena in gesla. Stara modrost, da nič ni zastonj, vas bo spomnila, da ne nasedajte tovrstnim prevaram.

Preverjajte, kam vpisujete svoje podatke

"Spoštovani, vaš e-poštni nabiralnik je presegel mejo za shranjevanje in lahko se vam zgodi, da ne boste več mogli pošiljati sporočil. Da bi ga ponovno aktivirali, kliknite na spodnjo povezavo in vpišite svoje uporabniško ime in geslo."
Tako nekako se glasi tipično phishing e-sporočilo, s katerim vas nepridipravi premamijo, da vpišete na njihovo spletno stran svoje podatke za dostop do e-pošte, spletne banke, PayPal računa, Facebooka ali celo Google profila. Ko se dokopljejo do njih, vam poberejo ves denar z računov, z vašega naslova razpošljejo novo pošiljko phishing sporočil vsem vašim kontaktom, vam blokirajo dostope do aplikacij, v najslabšem primeru pa vas lahko še izsiljujejo za ponoven dostop ali zaradi vsebin, ki jih najdejo na vaših računih. Zapomnite si, ponudniki storitev kot so e-pošta, online bančništvo in družabna omrežja, do katerih dostopate z geslom, vam nikdar ne bi poslali tovrstnih zahtev. Svoje podatke vpisujte le na spletnih straneh, ki jih dobro poznate. 
Preverite varno povezavo HTTPS, saj ima nizka cena svojo ceno

Se tudi vam že dober teden na spletu prikazuje oglas za najnovejši pametni telefon po izjemno ugodni ceni? Klik in že ste med spletnimi trgovskimi policami, kjer pridno polnite svojo košarico. Nič ne de, če še nikoli niste slišali za prodajalca, za 300 prihranjenih evrov se pa ja splača. Ampak po tem, ko ste celoten nakup plačali s kartico, poštarja kar ni in ni. In ker se vas drži smola, tudi na bencinski črpalki niste mogli poravnati računa, čeprav veste, da bi moralo biti na kartici še dovolj denarja. To se vam pač lahko zgodi, če nakupujete v temačnih ulicah interneta. Najlažje se boste tovrstnim situacijam izognili, če boste kupovali le na spletnih straneh znanih blagovnih znamk oziroma trgovskih sistemov, ki imajo vzpostavljeno varnostno zaščito za prenos in hranjenje podatkov.
Na straneh, kjer vpisujete številko kartice, se prepričajte, ali se naslovni vrstici na začetku izpiše HTTPS, kar je okrajšava za varno povezavo, ki vpisane podatke šifrira.

Poleg vseh teh varnostnih ukrepov je vedno dobro imeti na računalnikih nameščen program za zaščito pred virusi in hekerskimi vdori. Tudi tu velja, da izberite med uveljavljenimi in priznanimi znamkami in ne zanemarite rednega posodabljanja, saj boste le tako varni pred nepridipravi.
VIR: https://www.gzs.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar