sreda, 8. marec 2017

Kako deluje cesija?

Imate kup dolžnikov in hkrati tudi več upnikov? Potem bo za vas morda najboljša možnost cesija, ki omogoča hitro in učinkovito poravnavo dolgov z odstopom terjatev. Na ta način ubijete dve muhi na en mah – ni se vam treba ukvarjati z izterjavo, hkrati pa poravnate dolgove do upnikov.

Kako torej deluje cesija?


Odstop terjatve je možen v primeru, da imamo povezano verigo vsaj treh dolžnikov. Cesija se opravi med dvema strankama, med odstopnikom in prevzemnikom. Odstopnik je prevzemniku dolžan določen dolg, ki ga ne želi poravnati z denarjem, temveč z odstopom terjatve. V tem primeru se napiše cesijska pogodba, ki to omogoča. Tretja stranka je dolžnik, katerega se tiče terjatev odstopnika. Ko se opravi cesija, se dolg dolžnika do odstopnika spremeni v dolg do prevzemnika, s tem pa se poplača dolg odstopnika do prevzemnika, ali pa vsaj del tega. 

Namesto, da bi odstopnik poravnal svoj dolg do prevzemnika, mu torej odstopi terjatev, ki jo ima sam do dolžnika. Na ta način prepusti izterjavo prevzemniku, ki si s tem zagotovi plačilo dolgov. Dolžnika se po podpisu cesijske pogodbe obvesti, da se je njegov dolg prenesel, izterjava pa je naloga prevzemnika.

Odstop terjatve namesto izpolnitve ali v izterjavo

V osnovi poznamo dve vrsti cesije – v terjatev ali namesto izpolnitve. Pri odstopu namesto izpolnitve se celotna terjatev preprosto prenese na prevzemnika, ki je nato sam odgovoren za izterjavo. Dolg odstopnika do prevzemnika je tako poplačan, medtem ko se dolg odstopljenega dolžnika prenese na novega upnika. Odstop terjatve v izterjavo pa ne prinaša takojšnjega poplačila dolga med odstopnikom in prevzemnikom. To se zgodi šele po tem, ko je izterjava opravljena. Odstopnik torej prevzemniku zaupa le izterjavo, s katero bo poplačal svoj dolg, dokler to ni izvršeno pa ostaja v enakem razmerju. Odstopljeni dolžnik tudi v tem primeru dobi novega upnika.

VIR: mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar