torek, 21. marec 2017

Krožno gospodarstvo se razvija

Prehod v krožno gospodarstvo je globalni trend. Izhaja iz spoznanja, da je linearni gospodarski model preživet in da neskončna raba surovin ni mogoča.

Prav v teh dneh v Bruslju predstavniki Evropske komisije z relevantnimi deležniki razpravljajo o doseženih ciljih na področju krožnega gospodarstva in iščejo možnosti za izboljšave. Ob tej priložnosti bo objavljena tudi platforma deležnikov za krožno gospodarstvo. Komisija v letu 2017 med drugim načrtuje predstavitev strategije za plastiko v krožnem gospodarstvu in predstavitev zakonodajnega predloga o ponovni uporabi vode.
Evropska komisija si že več let prizadeva preoblikovati evropsko gospodarstvo in ga naravnati v bolj trajnostno smer. Krožno gospodarstvo namreč prinaša poslovni potencial in omogoča podjetjem večjo konkurenčnost. Zagotavlja pomembne prihranke energije in koristi za okolje, prav tako ustvarja delovna mesta na lokalni ravni in priložnosti za družbeno vključevanje.


Krožno gospodarstvo v Sloveniji

O potencialih krožnega gospodarstva se  v zadnjem obdobju veliko razpravlja tudi v Sloveniji. Vlada je namreč zeleno gospodarstvo uvrstila med dolgoročne strateške usmeritve naše države. Tu se namreč skriva priložnost za razvoj novih (zelenih) tehnologij in storitev, za odpiranje novih delovnih mest in za učinkovitejše upravljanje z naravnimi viri.

Krožno gospodarstvo je tesno povezano tudi s Partnerstvom za zeleno gospodarstvo, ki se je v lanskem letu z Vlade razširilo na širšo javnost. Na posvetih zdaj sodelujejo predstavniki podjetij, zbornic in drugih združenj, kot tudi predstavniki regionalnih razvojnih agencij, inštitutov in nevladnih organizacij. S tem so se možnosti za aktivno sodelovanje in podajanje konkretnih predlogov za izboljšave močno povečale.
Vsi, ki bi radi predstavnikom oblasti podali kakšen predlog na področju ozelenitve gospodarstva, ali pa zgolj delili (ne)uspešno izkušnjo, to lahko storite prek spletnega obrazca.

Konferenca o krožnem gospodarstvu

Se pa v Sloveniji v maju obeta še en dogodek na temo krožnega gospodarstva. V Ljubljani in Mariboru bo v maju potekala dvodnevna konferenca z naslovom  Walking the talk: Enabling circular transformation.

Ponudila bo možnost za proučitev različnih platform krožnega gospodarstva na lokalni, urbani, regionalni in mednarodni ravni. Udeleženci, pričakujejo več kot 200 ključnih akterjev krožnega gospodarstva iz vse Evrope, se bodo tako seznanili s primeri sodelovanja v krožnih poslovnih modelih in razvoja krožnih mest ter spremljajočimi priložnostmi in izzivi.

VIR:www.data.si 

Ni komentarjev:

Objavite komentar