sreda, 12. julij 2017

Sporazumna prekinitev delovnega razmerja z nadomestilom

Vlada je prejšnji mesec potrdila spremembe Zakona o urejanju trga dela in Zakona o inšpekciji dela. V sklopu delovne reforme so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravili tudi spremembe Zakona o delovnih razmerjih, o katerih pa se še niso uspeli uskladiti s sindikati. Najbolj pereča je sicer sporazumna prekinitev delovnega razmerja.

Ta naj bi delodajalcem omogočila lažji razhod z zaposlenim, s katerim se ne ujamejo oziroma z njegovim delom niso zadovoljni.
Če bi delodajalec uporabil sporazumno prekinitev delovnega razmerja, naj bi delavcu pripadlo denarno nadomestilo za primer brezposelnosti. In sicer v polni višini za največ šest mesecev. Denarno nadomestilo bi plačal delodajalec in to v celoti. To bi veljalo tudi v primeru, če bi tak delavec v tem času že našel novo zaposlitev. Lahko pa bi se delavec nadomestilu odpovedal, denimo če bi on dal pobudo za prekinitev delovnega razmerja.
Delavec pa v primeru sporazumne prekinitve delovnega razmerja ne bi imel možnost za vlaganje kasnejših tožb, saj bi se z odpovedjo strinjali obe strani. Prednost sporazumne prekinitve delovnega razmerja je po mnenju ministrstva prav v tem, da ni možnosti poznejših tožb in ponovnih zaposlitev delavcev.
Ministrstvo bo torej pogovore, vezane na sporazumno prekinitev delovnega razmerja, s sindikati nadaljevalo.

VIR: data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar