sreda, 11. januar 2017

Bodo dražji študenti in honorarci?

Predstavniki vlade so na kongresu Združenja delodajalcev Slovenije predstavili spremembe, ki se napovedujejo, in delodajalcem zagotovili, da si bodo prizadevali za izboljšanje poslovnega okolja.

Velikopotezni načrt vlade

A med predvidenimi ukrepi je tudi poenotenje zavarovalnih osnov za plačilo prispevkov. Kot je povedal Božič, si finančno ministrstvo želi zmanjšati število osnov na okoli deset, kar bi omogočilo večjo preglednost in lažje delovanje sistema.

Zdaj namreč denimo za zdravstvene prispevke obstaja kar 26 različnih kategorij zavarovancev, ki imajo različne zavarovalne osnove in večinoma tudi različne stopnje prispevkov. Po novem bi jih bilo precej manj.

Ali to pomeni, da se bo s poenotenjem zavarovalnih osnov podražilo honorarno delo, delo študentov in upokojencev? Verjetno, saj želijo poenotiti vse oblike dela. Ideja o tem je predstavljena tudi v beli knjigi, naj bi pa šlo za dolgoročen projekt – do zdaj to ni uspelo še nobeni vladi. Seveda predstavniki vlade besede podražitev ne omenjajo – govorijo zgolj o poenostavitvah.

Napovedujejo strukturne reforme

Božič je napovedal še spremembe na področju pavšalnih obdavčitev, napotenih delavcev, del zakonodaje na področju obdavčitve nepremičnin naj bi šel na vlado že letos, pripravljajo pa tudi zeleno davčno oziroma proračunsko reformo in nadaljevanje informatizacije oziroma digitalizacije storitev za zavezance.

Zaradi pomanjkanja talentov višje plače

Kljub obljubam vlade pa so bili gospodarstveniki nekoliko skeptični. »Nenehno dodatno obremenjevanje gospodarstva se mora prenehati,« je pou­darjal predsednik ZDS in direktor Boxmark Leatherja Marjan Trobiš. Miljenko Muha iz Kostaka pa od vlade pričakuje, da končno začne vladati – izbere pet stvari, ki jih bo naredila, in jih tudi naredi.

Marjan Batagelj iz Postojnske jame je opozoril na nujnost prožnega trga dela in oteženo zaposlovanje tujcev, Miro Smrekar iz Adecca pa na pomanjkanja talentov in vprašanje, kako jih zadržati. »Večinoma si bomo kradli kadre, kar pomeni inflacijo plač za isto opravljeno delo,« je še dodal.

VIR: www.finance.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar