torek, 10. januar 2017

DDV in spletna prodaja blaga v EU

Evropska komisija je 1.12.2016 predstavila sklop ukrepov za izboljšanje pogojev v zvezi z DDV za podjetja iz EU, ki se ukvarjajo s spletno prodajo blaga. Trenutni DDV sistem v EU je administrativno in finančno zelo zapleten za mikro, majhna, ter srednja podjetja, ki želijo blago prodajati končnim potrošnikom v EU.

Trenutno veljavna DDV pravila v zvezi s spletno prodajo blaga v EU

Če slovenski davčni zavezanec dobavi blago končnemu potrošniku iz druge države EU takšno dobavo blaga obravnava kot dobavo blaga na daljavo v skladu z 20. členom ZDDV-1.

Pri dobavi blaga na daljavo ima slovenski davčni zavezanec dve možnosti in sicer:
  • če skupna dobava blaga v določeno državo EU ne preseže praga, ki je v tej državi EU določen za dobave blaga na daljavo, slovenski davčni zavezanec izstavi račun z DDV in ravna po pravilih slovenske DDV zakonodaje (ZDDV-1).
  • če skupna dobava blaga v določeno državo EU preseže prag, ki je v tej državi EU določen za dobave blaga na daljavo, pa mora slovenski davčni zavezanec pridobiti DDV številko v drugi državi EU, ter obračunavati DDV in upoštevati DDV zakonodajo te druge države EU. 

Primer 2: Podjetje A (slovenski davčni zavezanec) prodaja blago končnim potrošnikom v Nemčiji. V Nemčiji je prag za dobavo blaga na daljavo 100.000 EUR. Kako ravna podjetje A, če obseg prodaje končnim kupcem v Nemčiji ne preseže navedenega praga in kako ravna če navedeni prag preseže?

Če podjetje A ne preseže praga 100.000 EUR izstavlja račune s slovenskim DDV in ravna v skladu s slovensko DDV zakonodajo. Če pa podjetje A preseže prag 100.000 EUR, se mora registrirati za namen DDV v Nemčiji in obračunavati nemški DDV v skladu z nemško DDV zakonodajo.


Novosti, ki jih predlaga Evropska komisija v zvezi s spletno prodajo blaga

Evropska Komisija obljublja, da bo v naslednjih treh letih posodobila DDV sistem v EU. Gre predvsem za spremembe na področju obračunavanja DDV pri spletni prodaji blaga. Za mikro, majhna in srednja  podjetja je spoštovanje trenutno veljavne zakonodaje s finančnega in administrativnega vidika velik zalogaj. Praksa kaže, da se gibljejo stroški registracije za DDV namene v drugi državi  EU nekje med 4.000 in 8.000 EUR letno.

Visoki stroški v zvezi z izpolnjevanjem DDV obveznosti v drugi državi EU pa za mikro in majhna podjetja predstavljajo ključno oviro za vstop na tuji trg. Zato Evropska komisija predlaga naslednje spremembe:

  • nova pravila, ki bodo podjetjem, ki prodajajo blago prek spleta, omogočala enostavno izpolnjevanje obveznosti DDV v EU na enem mestu;

Evropska komisija predlaga, da bi spletni trgovci izpolnjevali DDV obveznosti drugih držav EU preko sistema Mini VEM, (sistem Mini VEM se že sedaj uporablja za e-storitve) v svoji matični državi. Spletni trgovci naj bi prek sistema Mini VEM preprosto vložili le en četrtletni obračun za DDV, ki ga dolgujejo v celotni EU. Nova ureditev bi tako malim spletnim trgovcem znižala stroške poslovanja, saj jim ne bi bilo potrebno plačevati drage računovodske in davčne storitve v zvezi z DDV poročanjem v drugih državah EU.
  • poenostavitev pravil o DDV za zagonska in mikro podjetja, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, pri čemer se bo DDV za čezmejno prodajo v vrednosti do 10 000 evrov obračunaval v matični državi, majhna in sredna podjetja pa bodo imela koristi od preprostejših postopkov za čezmejno prodajo v vrednosti do 100 000 evrov za lažje poslovanje;
Za dobave blaga na daljavo naj bi se po novem določila dva praga, ki bosta veljala za vse države EU, in sicer:

    10.000 EUR za mikro podjetja in
    100.000 EUR za majhna in srednja podjetja.

Po trenutno veljavni zakonodaji ima vsaka od držav EU določen svoj prag oz. mejne vrednosti za določitev kraja dobave blaga pri prodaji blaga na daljavo. Konkretne prage po državah EU, ki so trenutno v veljavi, lahko preverite na tej povezavi (https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/docs/body/vat_in_ec_annexi.pdf).

VIR: http://www.findinfo.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar