torek, 3. januar 2017

Je dvig plač javnim uslužbencem dobra novica za podjetja? Da, a ni vse tako rožnato

Čeprav se je zaradi novega dviga plač v javnem sektorju marsikdo najbrž močno ujezil, utegne iz vsega skupaj nastati tudi nekaj dobrega. Po ocenah ekonomistov je to dobra novica za zasebno porabo, posledično pa za podjetja. A zakaj morda ni vse tako zelo lepo, kot se zdi na prvi pogled?

Če seštejemo to, za kar se je zdravnikom in javnim uslužbencem uspelo izpogajati v zadnjem mesecu dni, pridemo do številke sto milijonov evrov. Za toliko bo večja masa plač za obe skupini skupaj. V javnem sektorju je okoli 170 tisoč zaposlenih. To na letni ravni pomeni skoraj 600 evrov na zaposlenega v javnem sektorju.

Dobra novica za porabo

»Dvig plač ima zagotovo lahko pozitivne učinke na potrošnjo. Po drugi strani pa je treba vedeti, da se s tem povečuje primanjkljaj, posledično lahko to pomeni večji dolg države. Za zdaj to ni težava, lahko pa do težav pride, če bodo začele rasti obrestne mere,« pojasnjuje ekonomist Sašo Polanec. Kot pravi, bi bilo dobro, če bi v javnem sektorju rasla produktivnost.

BS: rast bo temeljila na domačem povpraševanju

Banka Slovenije v svoji zadnji analizi napoveduje, da bo gospodarska rast v Sloveniji v srednjeročnem obdobju stabilna in opazno nad evrskim povprečjem. V letu 2017 bo znašala okrog 2,5 odstotka, napoved rasti BDP za leto 2018 je 2,6 odstotka, za 2019 pa 2,5 odstotka.

»Rast bo v večji meri temeljila na domačem povpraševanju. Zasebna poraba se bo krepila zaradi nadaljnje rasti razpoložljivega dohodka,« napovedujejo pri Banki Slovenije.

Plače rastejo, najbolj v javnem sektorju

Povprečna mesečna bruto plača za oktober je znašala 1.567,99 evra in je bila glede na september realno približno enaka, glede na lanski oktober pa za 1,5 odstotka višja, ugotavljajo državni statistiki.

V prvih desetih mesecih letos so se povprečne bruto plače najbolj zvišale v javnem sektorju, in sicer v dejavnosti javne uprave in obrambe, dejavnosti obvezne socialne varnosti, za 5,5 odstotka glede na isto lansko obdobje. V panogi zdravstvo in socialno varstvo so letos povprečne bruto plače višje za 3,1 odstotka.

V zasebnem sektorju je letos največja rast bruto plač v panogi drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, v katero so vključene tudi kadrovske agencije – 3,4 odstotka glede na isto lansko obdobje.

VIR: www.finance.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar