torek, 31. januar 2017

Ne odpirajte lažnih elektronskih sporočil glede neplačanih obveznosti do FURS

Finančna uprava RS (FURS) je bila s strani zavezancev obveščena, da so ti iz elektronskega naslova FURS dobili opomine zaradi neplačanih obveznosti. Vse zavezance opozarjajo, da gre za lažna sporočila, ki so poslana iz lažnega elektronskega naslova in da je v sporočilu virus. Zavezance prosijo, naj sporočila zavržejo in jih zaradi lastne varnosti ne odpirajo.

Na FURS zadevo še preiskujejo in vseh informacij še nimajo, zaradi zaščite zavezancev pa posredujejo do zdaj zbrane informacije. 
Elektronska sporočila, ki jih dobivajo zavezanci, izgledajo, kot bi jih poslala Finančna uprava RS iz elektronskega naslova gfu.fu@gov.si, vendar temu ni tako. Gre za ponarejen naslov pošiljatelja (t.i »email spoofing«). Zaenkrat so na FURS ugotovili, da so bila sporočila poslana iz tujine in da vsebujejo tudi datoteko s končnico .xls, ki vsebuje virus (trojanski konj). Prav tako v sporočilu navedena finančna kontrolorka ne obstaja, nikoli ni bila niti ni zaposlena na Finančni upravi RS. Sporna sporočila so zavezanci začeli prejemati v petek, 27. 1. 2017.

Zavezance opozarjajo, naj omenjene elektronske pošte ne odpirajo zaradi lastne elektronske varnosti in svetujemo, da si posodobijo antivirusno zaščito.

Zavezance obveščajo tudi, da Finančna uprava RS dolžnike nikoli ne opominja po elektronski pošti, temveč le preko sistema eDavki oziroma pisno po navadni pošti. Več informacij o opominjanju najdete na povezavi: http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Placevanje_in_izvrsba/Podrocja/Opominjanje/Opis/Podrobnejsi_opis_1_izdaja_Opominjanje.docx
Sicer lahko vsak zavezanec svoje morebitne odprte obveznosti do FURS preveri prek sistema eDavki (storitev eKartica) ali na pristojnem finančnem uradu.

Primer lažnega elektronskega sporočila je na povezavi tukaj.

VIR: FURS

Ni komentarjev:

Objavite komentar