torek, 18. april 2017

Glasba, ob kateri bomo bolj produktivni

Poslušanje glasbe na delovnem mestu izboljšuje storilnost, dokazuje raziskava britanskega podjetja Mindlab International. A vendar ni vseeno, kakšno glasbeno kuliso boste izbrali. Ta je odvisna od narave dela, ki ga opravljate, trdi nevropsihiater in vodja raziskave dr. David Lewis.

Uspešnejši ob pravih ritmih
 
Tako naj bi tisti, ki imajo opravka s številkami ali morajo biti osredotočeni na malenkosti, poslušali klasično glasbo, ki natančnost poveča za 12 odstotkov.
Če vaše dela obsega vnos podatkov ali ste vezani na točno določene roke, je najboljši izbor pop. Sodelujoči, ki so med potekom raziskave poslušali to zvrst so podatke vnašali 58 odstotkov hitreje kot tisti, ki so to počeli brez glasbenega ozadja.
Za dela, ki vključujejo reševanje enačb, je najboljša sprostitvena oz. ambientalna glasba. Med raziskavo se je izkazalo, da so do pravilnih rešitev največkrat prišli sodelujoči, ki so ob reševanju enačb poslušali tovrstno glasbo.

Če vaše delo zahteva veliko abstraktnega mišljenja, med njim poslušajte plesno glasbo. Tisti, ki so si vrteli to zvrst, so hitreje in učinkoviteje reševali naloge, ki so vključevale veliko tovrstnega razmišljanja.

Boljše brez besedil

Da bi glasba resnično pozitivno vplivala na produktivnost, je poleg ustreznega žanra treba izbrati tudi prave pesmi. »Če bo vašo koncentracijo motilo posvečanje pozornosti besedilu, boste manj učinkoviti. Prav zato znotraj primernega žanra izberite glasbo brez besedila,« svetuje Lewis in dodaja, da k temu pravilu sodijo tudi izjeme. Po njegovih besedah bi si morali tedaj, ko potrebujete moralno spodbudo pred denimo pomembnim sestankom z nadrejenim, zavrteti energični rokovsko glasbo ali glasbo iz akcijskega filma ter ob njej veselo zapeti.

Spreminjate zaporedje

Možgani si zaporedje glasbe na posnetem nosilcu zvoka hitro zapomnijo in kmalu boste natančno vedeli, kako si pesmi sledijo. Če imate možnost, zato na predvajalniku vključite funkcijo naključno predvajanje (shuffle). Vrstni red pesmi bo tako vedno drugačen, v telesu pa se bo zaradi odsotne možnosti predvidevanja sproščalo več dopamina. Za izboljšanje učinkovitosti izbirajte pesmi, ki imajo podoben ritem. Poslušanje pesmi v enakem ritmu spodbuja analitično mišljenje in pozitivno vpliva na razpoloženje, pravijo strokovnjaki, raznovrstni pa so lahko tudi moteči.
VIR: http://www.slovenskenovice.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar