četrtek, 10. november 2016

Donald Trump dobil predsedovanje


»Naredimo Ameriko spet veličastno« so prve izjave privrženca novega predsednika ZDA.
Donald Trump, zmagovalec na letošnjih predsedniških volitvah v ZDA,  bo predsedovanje prevzel 20. januarja 2017.

Trumpova zmaga je učinkovito posegla na demokratski teren. Njegova republikanska stranka je obdržala večino v obeh domovih kongresa, kar Trumpu v izhodišču obeta lažje delo, ko bo treba skozi zakonodajno telo spraviti zakone ali imenovati sodnike.

»Obljubljam, da bom predsednik vseh. Zdaj je čas, da zacelimo rane in stopimo skupaj,« je rekel po razglasitvi rezultatov. Sporočilo je poslal tudi v svet: »Amerika ne bo iskala konfliktov, ampak sodelovanje z vsemi, ki ga bodo želeli.« 

Vpliv Trupmove zmage

Kot ugotavlja direktor Inštituta za politični menedžment Kos, je izid volitev odraz stanja v ameriški družbi. Trump je po njegovem mnenju zmagal predvsem zaradi mobilizacije belih volivcev, ki jih je skozi celotno kampanjo nagovarjal, tokrat pa v nasprotju z volitvami 2012 niso ostali doma.

Glede pričakovanj, na področju ameriške zunanje politike, pravi izredna profesorica mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede, Ana Bojinović Fenko, da je predvolilna kampanja bolj temeljila na osebnih diskreditacijah kot vsebinski razpravi, zato o dejanskem izvajanju zunanje politike Trumpa sklepa predvsem iz izkazanega voditeljskega sloga kot pa zunanjepolitičnega programa.
Politologinja Ana Bojinović Fenko je dejala: "Z vidika zunanjepolitičnega procesa menim, da bi oba kandidata krepila funkcijo predsednika v odnosu do kongresa, le da bi Clintonova to sprožala prek formaliziranih birokratskih struktur, ki jih sama odlično pozna, Trump pa bo po mojem mnenju uporabljal neformalni slog freeriderja zunaj standardnih postopkov delovanja, kot je to izvajal na primer Tony Blair. Zanimivo pa bo videti, ali bo tako kot Blairu tudi Trumpu z uporabo premišljene individualne propagande v domači in v mednarodni javnosti uspelo (nasproti dejstvom) vzpostaviti podobo legitimnega in kredibilnega voditelja," je dejala za MMC.

Trumpove izjava, da bi se ZDA lahko z Rusijo "prav lepo razumeli", po mnenju politologinje nakazuje na bolj golobji pristop. Pravi, da je Trumpova osebnost, diskurz in voditeljski slog prej agresivnega poslovneža kot dobronamernega pogajalca. Enako velja za stališča do popolne spremembe trgovinskih sporazumov z nekaterimi največjimi partnericami ali migracijsko politiko zaprtih meja, še dodaja politologinja.

Povzeli smo nekaj prvih mnenje glede izida predsedniških volitev ZDA.

Vir: rtvslo.si, dnevnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar