torek, 13. junij 2017

Ministrstvo: Pospešek rasti velik izziv za fiskalno politiko

Statistični urad je konec maja objavil podatek, da je bil bruto domači proizvod (BDP) v prvem četrtletju 2017 za 5,3 odstotka višji kot v istem četrtletju prejšnjega leta.
Pospešek gospodarske rasti je velik izziv za fiskalno politiko, ki mora v tem primeru delovati tako, da se dodatnih prihodkov ne porabi, temveč se bolj zniža primanjkljaj. Ta politika je tudi edini instrument za preprečevanje pregrevanja gospodarstva, na primer z omejevanjem odhodkov, so izpostavili na finančnem ministrstvu.
Fiskalna pravila zahtevajo, da v primeru boljših razmer dodatnih prihodkov ne porabimo, temveč primanjkljaj znižujemo hitreje od načrtovanega, kar pomeni, da je treba ustvariti večji napor, da dosežemo ciljni strukturni primanjkljaj v deležu bruto domačega proizvoda, so pojasnili na ministrstvu.

"Ključna prednostna naloga sedaj je, da izpolnimo fiskalne cilje iz programa stabilnosti, da zagotovimo odpornost proti morebitnim šokom in da ne pride znova do pregrevanja gospodarstva, v katerem bi se krediti, plače in cene spet gibali spiralno," so izpostavili na ministrstvu.

To je po navedbah ministrstva posledica rasti zunanjega povpraševanja in številnih ukrepov, sprejetih od začetka reševanja bančne krize. Podobno je ocenil tudi premier Miro Cerar, ki je v tvitu zapisal, da je "Slovenija na pravi poti, ukrepi vlade se kažejo v izjemnih številkah".

Kot so še ugotovili na ministrstvu, je pospešek dala rast izvoza, pa tudi krepitev domače potrošnje in zasebnih investicij. Krepi se gradbena aktivnost, po pričakovanjih naj bi se okrepile javne investicije. Še naprej se znižuje brezposelnost, povečuje se kreditna aktivnost, tudi v podjetniškemu sektorju.
VIR: https://findinfo.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar