četrtek, 21. december 2017

Vloga za otroški dodatek: Oddajte jo še decembra!

Odprava varčevalnih ukrepov vrača otroški dodatek družinam v 7. in 8. dohodkovnem razredu. Na Ministrstvu za delo opozarjajo, da mora biti vloga za otroški dodatek oddana do konca decembra, če starši želijo biti do dodatka upravičeni s 1. januarjem 2018.

Vloga za otroški dodatek naj bo oddana še decembra

Z januarjem 2018 se pri otroških dodatkih ponovno uveljavljata sedmi in osmi dohodkovni razred (64% do 99% neto mesečnega dohodka na družinskega člana). Od tega datuma naprej bodo tako lahko pravico do otroškega dodatka uveljavljale tudi družine, v katerih je mesečni dohodek na družinskega člana znašal skoraj 1.020 evrov. Do otroškega dodatka po tej spremembi bodo s 1. januarjem 2018 upravičeni tisti, ki bodo vlogo oddali do konca decembra.

Na ministrstvu pričakujejo, da bo do otroškega dodatka upravičenih še približno 50.000 otrok. 

Koliko lahko zaslužita starša, da sta upravičena do otroškega dodatka?

>>> Primer izračuna:
Če starša skupaj zaslužita neto med 2.637 € in 3.379 € se uvrstita v 7. dohodkovni razred, če skupaj zaslužita med 3.379 € in 4.079 €, pa se uvrstita v 8. dohodkovni razred.

Vloga za otroški dodatek se nahaja na spletni strani Ministrstva za delo. Lahko pa jo izpolnite tudi elektronsko na portalu e-uprava.

V prihodnjem letu se bo na centrih za socialno delo začel poskusno uvajati informativni izračun za letne pravice. Spremembe pa bodo tudi pri pomoči ob rojstvu otroka in očetovskem dopustu. Starši bodo tako ob rojstvu otroka, ne glede na materialni položaj družine, prejeli 280 evrov. Leta 2019 pa ta pomoč ne bo več denarna, ampak jo bodo starši prejeli v obliki dobroimetja.


VIR: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar