torek, 11. september 2018

Nova prevara! Ne sprejemajte pošiljke z odkupnino

Na območju Primorske in Gorenjske je bilo oškodovanih več manjših podjetij na račun prejema poštne pošiljke. V vseh navedenih primerih so podjetniki prejeli priporočeno pošiljko, ki pa jo je bilo treba odkupiti. Višina zahtevanega zneska je znašala 60 evrov. Pošiljka je bila označena kot strogo zaupna. Kot pošiljatelj je bil naveden Davčni in pravni inštitut EU. Kljub temu, da so bili podjetniki skeptični glede pošiljke, pa so jo odkupili, saj so bili prepričani, da jo je poslal davčni organ in da se pošiljka nanaša na poslovanje podjetja.
 
Ob odprtju pošiljke so ugotovili, da so se ujeli v past

Ko so znesek izplačali in pošiljko odprli, pa jih je čakalo neprijetno presenečenje. V njej je bil namreč dopis, v katerem se pošiljatelj zahvaljuje za naročilo dostopa do spletnega priročnika z vzorci pogodb. Podjetja seveda niso naročila takega dostopa, zato so kmalu ugotovila, da so se ujela v past.

Ob prejetju prijave je policija začela s preiskavo in ugotovila, da spletna stran, navedena v dopisu, sicer obstaja, vendar pa ne izpolnjuje varnostnih zahtev in ne vsebuje nobenih kontaktnih podatkov. Podanih ni tudi nikakršnih informacij o lastništvu. 

Kako se izogniti tovrstnim prevaram?

Vsekakor bodite skrajno previdni, če dobite pošiljko, ki je niste naročili in je ne pričakujete. Če je zanjo zahtevana odkupnina, odložite morebitni prevzem na kasnejši dan. V vmesnem času pa preverite pošiljatelja in se nato odločite, če boste pošiljko dejansko prevzeli. Če pa ste eni izmed tistih, ki se vam je to ali kaj podobnega pripetilo, pa dogodek prijavite na najbližjo policijsko postajo.

VIR: mladipodjetnik.si




Ni komentarjev:

Objavite komentar