petek, 7. september 2018

Obdavčitev kapitalskih dobičkov razburja podjetnike


Po podpisu koalicijske pogodbe med petimi strankami, ki pod vodstvom Marjana Šarca sestavljajo novo slovensko vlado (LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS), je med slovenskimi podjetniki in gospodarstveniki završalo. Burni so bili predvsem odzivi na obremenitev gospodarstva in načrtovano obdavčitev kapitalskih dobičkov. To so dobički ustvarjeni s prodajo vrednostnih papirjev, podjetij ali nepremičnin, kot tudi tisti, ustvarjeni z izplačanimi dividendami ali delitvijo dobička, z obrestmi na bančne depozite in z najemninami. 

Trenutno so kapitalski dobički obdavčeni cedularno, torej ločeno od dohodnine in z dokončnim davkom. Zanje odštevamo ta hip vsi največ 25% davka. Če bi visoki dobički spet šli v dohodnino, ne bi bilo več tako. Prišteli bi jih k posameznikovi plači in drugim letnim dohodkom, dohodnino pa bi mu odmerili tako, kot določa strma dohodninska lestvica, ki se v najvišjem razredu povzpne do 50-odstotne obdavčitve. Zato podjetniki pravijo, da bi bili po novem obdavčeni 50-odstotno in bodo, vsaj tisti, ki ustvarjajo visoke kapitalske dobičke, premislili, kaj bodo storili. 

Tako generalni direktor skupine Pipistrel Ivo Boscarol ni izključil, da bi sedež podjetja lahko preselili iz Slovenije: »Upam, da bodo naše vroče politične glave doumele, da bo obdavčitev vseh kapitalskih dobičkov nad pragom dohodnine, se pravi 50 odstotkov, v naslednjih tednih in mesecih pol slovenskih podjetij pregnali iz Slovenije.« Družba Akrapovič, d. d., pa se je odločila za izplačilo celotnega bilančnega dobička v višini 32 milijonov evrov. Tako so se odločili zaradi »negotovosti glede prihodnje davčne obravnave rezultatov poslovanja družbe v preteklih letih.« Poznavalci pa se bojijo tudi vpliva ukrepov nove vlade na področju plačne politike in obveznosti samostojnih podjetnikov.
 

Politiki mirijo podjetnike
 

V LMŠ so ob tem zapisali, da so burni odzivi gospodarstva na vsebino koalicijske pogodbe »nekoliko preuranjeni.” Ključni predstavniki gospodarstva namreč sploh še niso imeli priložnosti pridobiti dodatnih pojasnil in obrazložitev.

Gospodarstvenike je razburila načrtovana obremenitev gospodarstva, predvsem obdavčitev kapitalskih dobičkov. Na njihove razočarane odzive se je odzval tudi dosedanji in najverjetnejši novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je dejal, je ključno to, da zagovarjajo predvidljivo in stabilno poslovno okolje, ki je lahko edini pravi temelj uspešnega gospodarstva. Nekatere ocene na prvo žogo so po njegovem mnenju preuranjene. Verjame, da bodo v dialogu z gospodarstveniki te prepričali, da se pogoji za gospodarjenje niso in ne bodo spremenili tako, da bi bilo treba razmišljati o selitvi poslovanja iz Slovenije.
VIR: data.si, vecer.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar