četrtek, 22. november 2018

Česa ne smete početi pred prošnjo za odobritev posojila

Podjetniki, ki potrebujejo posojilo za financiranje naložbe, velikokrat ne vedo, kdaj je pravi čas za obisk banke in kaj morajo pred tem storiti, da bo njihova vloga uspešna. Verjetno se marsikateremu podjeniku porajajo naslednja vprašanja:
  • Kaj bo pred odločitvijo glede posojila zagotovo zanimalo banko?
  • Kako bo presojala naložbo in zakaj se ne bo odločila za financiranje?
  • Kako se na srečanje in sodelovanje z banko sploh pripraviti?
  • Kdaj bodo v banki od vas zahtevali dodatne informacije o poslovanja?
Nekoč so se banke pri odločanju o vlogi za odobritev posojila osredotočale izključno na številke v bilancah. Praviloma niso obiskale strank. Danes je drugače, kultura se spreminja. Ključna je interpretacija številk, zato se nadvse trudijo razumeti poslovanje podjetja.
Na trgu je že dalj časa opaziti hitro rast zadolževanja. Obrestne mere so nizke, likvidnost bank je visoka, banke pa se soočajo z obsežnim regulatornim okvirjem. Ravno zaradi tega so parametri tveganja eden izmed dejavnikov pri določanju cene kredita.
Za banke je poleg financiranja in presoje kreditne sposobnosti z vidika internega procesa pomembno tudi upravljanje z zavarovanji in upravljanje s kapitalom. Če se banka izpostavi visoko tvegani naložbi, za to rezervira več kapitala, kar pomeni, da je taka naložba tudi dražja. Bolje ko banka pozna komitenta, lažje presoja o vseh ključnih parametrih, ki so povezani z oceno poplačljivosti posamezne naložbe in določanjem cene.
 
Ko se banka odloča o tem, ali in pod kakšnimi pogoji nekemu podjetju odobriti posojilo, se opre na njegovo bonitetno oceno. Ta ji pove, kolikšna je ocena verjetnosti, da bo utrpela izgubo oziroma kakšna je verjetnost (ne)plačila. Z uvedbo novih standardov se poleg bonitete komitenta upošteva več parametrov za oceno verjetnosti neplačila, vezanih tudi na makroekonomske scenarije in življenjsko dobo posamezne naložbe.
Seveda boniteta in ocena verjetnosti neplačila nista edini spremenljivki, na podlagi katerih banka sprejme odločitev. Banke imajo strategije, naložbene politike, določene apetite po tveganjih in limite, za koliko se v nekem obdobju na primer smejo izpostaviti do določene dejavnosti.
Pri najemu posojila je ključnega pomena, kako se pripraviti na sodelovanje z banko.
 
Podjetje bo moralo med drugim:
  • predstaviti poslovno okolje in tržni položaj,
  • razkriti finančne izkaze,
  • razkriti načrte in vpliv prihodnjega poslovanja na zadolženost,
  • predstaviti ključne prednosti in slabosti (če podjetje ne razkrije tudi slednjih, banka ne verjame, da se zaveda tveganj v poslu),
  • predstaviti ukrepe za obvladovanje tveganj.
Podjetnik mora dosledno in kakovostno izpolnjevati bančne vprašalnike, saj bo z banko gradil zaupanje in partnerstvo. Zelo pomembno je tudi, da verjame v projekt in je sposoben v to prepričati sogovornika na banki.
 
 
Ob tem mora vedeti še:
  • koliko kapitala ima podjetje in koliko ga je še pripravljen prispevati,
  • kakšna je strategija,
  • kako bo upravljal z obratnim kapitalom,
  • ali ima podjetje kakšna poslovno nepotrebna sredstva, ki jih je možno prodati in na ta način povečati denarni tok,
  • ali ima podjetje pred seboj investicijski cikel in kolikšna so potrebna vlaganja, da ohranja vrednost sredstev.
Pomembno je tudi pravočasno obveščanjem v primeru morebitnih težav pri poslovanju podjetja in obveščanju o nezmožnosti plačila v roku, dogovorjenem v pogodbi.Vse to kaže na resnost podjetja, banke pa želijo sodelovati le z resnimi podjetji.

Vir: www.bankazapodjetnike.si

4 komentarji:

  1. Pozdravljeni, iščete posojilo z nizkimi obrestmi, ki ga potrebujete za posojilo, da bi začeli svoje podjetje, ste videli pravo podjetje z našim podjetjem, s katerim lahko brezplačno dobite posojilo, nam prijazno nam pošljete na {loanforallservice @ gmail. com} ali whatsapp nam na + 1 443 281 3404

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljeni, ali imate slab kredit? Ali potrebujete denar za svoje božične počitnice? Ali potrebujete denar za plačilo računov? Ali je treba začeti novo podjetje? Ali imate nedokončan projekt zaradi slabega financiranja? Ali potrebujete denar za vlaganje v katero koli posebnost, ki vam bo koristila? In ne veste, kaj storiti. Ponujamo vam naslednja posojila: osebna posojila, poslovna posojila, kombinirana posojila, študentska posojila, posojila za konsolidacijo in mnogi drugi. Pozdravljamo vas za priložnost, da dobite vse vrste posojil po zelo ugodni stopnji 2%. Za informacije nam pišite zdaj z uporabo spodnjih informacij.

    Ime podjetja: UPSTOX FUNDING
    E-pošta podjetja: upstoxfunding@yahoo.com
    Besedilo / klic: (302) 273-5794.
    Via / WhatsApp: +1 {785} 337-5044

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljeni, iščete posojilo z nizkimi obrestmi, ki ga potrebujete za posojilo, da bi začeli svoje podjetje, ste videli pravo podjetje z našim podjetjem, s katerim lahko brezplačno dobite posojilo, nam prijazno nam pošljete na {loanforallservice @ gmail. com} ali whatsapp nam na + 1 443 281 3404

    OdgovoriIzbriši
  4. ZDRAVO; Potrebujete posojilo?
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev: osebno posojilo, poslovno posojilo, hipotekarno posojilo, avto posojilo, konsolidacijsko posojilo, posojilo za plačilo računov in še veliko več.

    Ali potrebujete posojilo za financiranje vašega projekta?
    Lahko vas podpremo s posojilom za izvajanje vaših projektov, kot so: gradnja hiš, pisarn, kmetij, pa tudi financiranje vaših potovalnih projektov, vašega podjetja ali projekta, za katerega potrebujete zunanje financiranje.

    Potrebujete investicijski sklad?
    Lahko vlagamo v vaše velike projekte. To je rezervirano za podjetja, ki iščejo vlagatelje za financiranje njihovih raziskovalnih projektov, nepremičninskih projektov, prevzemov in drugih poslovnih potreb.

    IZBERITE NAJBOLJŠE MOŽNOSTI KREDITA ZDAJ
    Za več informacij o naših storitvah nas kontaktirajte preko tega e-poštnega naslova: novaglobalfinances@gmail.com

    Kaj ponujamo;
    Nudimo vse vrste posojilnih storitev. Nudimo zavarovana in nezavarovana posojila, prav tako pa lahko zaprosite tudi za dolgoročne in kratkoročne posojila po zelo ugodni obrestni meri. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

    Lahko si pomagamo!
    NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES je podružnica ene najmočnejših finančnih skupin v Evropi in po vsem svetu z velikim kapitalom. Sledimo strategiji prisotnosti, kjer najdemo rast, povezujemo kupce z možnostmi, ki jih ustvarja, pomagamo rasti podjetjem, gospodarskemu razvoju in posameznikom, da uresničijo svoje ambicije. Trgovali smo že več let in v današnjem času dajali nešteto posojil .

    Pošljite zahtevo za posojilo zdaj !!!
    Ime: Camilla Karlsen (uradnica za posojilo)
    Kontaktna pošta: novaglobalfinances@gmail.com

    OdgovoriIzbriši