ponedeljek, 13. maj 2019

Poslovna skrivnost

Državni zbor je na seji 26. 3. 2019 sprejel besedilo Zakona o poslovni skrivnosti (ZPosS), ki pojem poslovne skrivnosti opredeljuje drugače, kot ga je do sedaj opredeljevala področna zakonodaja. Zaradi sprememb Zakona o poslovni skrivnosti je prišlo tudi do manjših sprememb Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). 
V 38. členu ZDR-1, ki podrobneje definira poslovno skrivnost, je v drugem odstavku odslej navedeno, da se za "poslovno skrivnost štejejo informacije, ki izpolnjujejo zahteve za poslovno skrivnost v skladu z zakonom, ki ureja poslovne skrivnosti. Delavec je odgovoren za kršitev, če je vedel ali bi moral vedeti za tak značaj informacij."

V ZPosS poslovna skrivnost "zajema nerazkrito strokovno znanje, izkušnje in poslovne informacije«, ki pa morajo izpolnjevati zahteve:
  • skrivnost ni splošno znana oz. lahko dosegljiva osebam v krogih, ki se običajno ukvarjajo s to vrsto informacij
  • ima tržno vrednost
  • imetnik poslovne skrivnosti je v danih okoliščinah razumno ukrepal, da jo ohrani kot skrivnost (imetnik poslovne skrivnosti je informacijo določil kot poslovno skrivnost v pisni obliki in o tem seznanil vse osebe, ki prihajajo v stik ali se seznanijo s to informacijo – še posebej družbenike, delavce, člane organov družbe in druge osebe).

Zakon je stopil v veljavo 20. 4. 2019.
 
povzeto po: www.dara.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar