torek, 20. december 2016

Potujete z večjo vsoto denarja? Na meji vas časa kontrola gotovine

Ali ste vedeli, da vam, v kolikor izstopate ali vstopate v Evropsko unijo (EU) z več kot 10.000 evri, sledi kontrola gotovine?
Vsaka fizična oseba (potnik oziroma prijavitelj), ki vstopa iz EU ali iz nje preko slovenskega mejnega prehoda in nosi gotovino v vrednosti 10.000 evrov ali več, mora to gotovino pisno prijaviti slovenskemu mejnemu carinskemu organu.

Prijava mora vsebovati naslednje podatke:
  • osebne podatke tako prijavitelja in kot lastnika gotovine,
  • nameravanem prejemniku gotovine,
  • znesku, valuti in vrsti gotovine,
  • izvoru in namenu uporabe gotovine,
  • poti prevoza in prevoznemu sredstvu,
  • kraju, datumu in času prehoda zunanje meje EU.

Pooblastila carinskih organov

Carinski organ je pooblaščen za izvajanje kontrole fizičnih oseb, njihove prtljage in prevoznih sredstev, kadar prestopajo zunanj mejo EU.

Prijavo gotovine carinski organ pregleda, preveri in podpiše ter potrdi v evidenco podatkov arhiva, prijavitelju pa se na zahtevo izda tudi overjena kopija.

Če prijavitelj obveznosti prijave ne izpolnjuje, organ gotovino zaseže ter jo nakaže in pošlje na ustrezen naslov po navodilih Fursa.

Če ob neprijavljenim ali prijavljenim prenosu gotovine obstajajo utemeljeni razlogi za sum pranja denarja ali financiranja terorizma, carinski organ napiše obrazloženo pisno pobudo in jo pošlje na Urad za preprečevanje pranja denarja (UPPD).


VIR: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar