četrtek, 9. februar 2017

12 produktivnih trikov uspešnih ljudi

Skrivnost za učinkovito delo ni, da delate več ali manj. Skrivnost je v pametnem delu. Če se znajdete med goro elektronske pošte, komaj sedite za delovno mizo, motivacije za delo pa že nekaj časa nimate, potem je čas, da ukrepate. Tu so nasveti uspešnih ljudi, ki so vsak dan učinkoviti.

Skrivnost za učinkovito delo torej ni v tem, da delate več ali manj, temveč da se dela lotite pametno.

»Vedno si predstavljam samo sebe pri delu, kako delam z izjemno integriteto in dosegam želene standarde. Vedno si predstavljam sebe kot vodjo. Trudite se doseči svoj zastavljen cilj in se osredotočite zgolj na to. Odstranite vse motnje in se ne zmenite na delo drugih. Osredotočite se na sebe, na svoje delo in na to, kaj delate najboljše,« svetuje Candice Kumai, ki se je podpisala pod uspešnico Clean Green Eats.

Letni načrti v dnevnih aktivnostih

»Razdelite letne načrte na dnevne aktivnosti. Nato 100-odstotno usmerite vso svojo energijo v dokončanje teh aktivnosti,« svetuje Kevin Conroy Smith, ki je ustanovitelj projekta Number.

Elektronski predal zgolj trikrat na dan

Delo brez digitalnih motenj je izredno pomembno, pravi Jude Al-Khalil, ustanoviteljica spletne trgovine Bikyni. »Najpomembnejša stvar, ki sem jo naredila za izboljšanje moje produktivnosti, je, da v elektronski predal pogledam zgolj trikrat dnevno. Preden sem začela s tem, so me sporočila nenehno motila pri delu. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem se znova osredotočila na nalogo, ki sem jo takrat delala. Pravi ubijalec produktivnosti. Včasih sem se ujela, kako sem goljufala s pregledovanjem pošte na svojem pametnem telefonu, a ga hitro dala na tiho in se umaknila pred skušnjavo!«

Ste dobro spali?

Janis Smith-Gomez, ki je na čelu marketinškega oddelka pri podjetju Ethicon, pravi, da je za
produktivno delo pomemben vsaj 7-urni spanec. Janis ugasne televizijo, odmakne vse napravice in tako svojim mislim in možganom privošči dober spanec.

Dodaja, da so fizična energija, čustvena povezanost, mentalna osredotočenost in spiritualnost izredno pomembne za doseganje rezultatov.

Umaknite se od hrupa

Zaprite vrata pisarne. Linda Lightman, ustanoviteljica podjetja Linda´s Stuff je sicer zagovornica politike odprtih vrat, saj s tem pove svojim zaposlenim, da jim je vedno na voljo. Njeno podjetje danes zaposluje že 110 ljudi. Kot pravi, jo vsak dan obišče vsaj en zaposleni.


Ko potrebuje čas za razmislek ali pa se mora skoncentrirati in opraviti neko nalogo čim hitreje, pa svoja vrata zapre. Če so njena vrata zaprta, je to signal za sodelavce, da je ne smejo motiti.

Neverjetno, kaj vse lahko storiš tudi v pol ure, če te nihče ne moti, pravi Lightmanova.

Načrtujte

Resh Sidhu ima svoj način za doseganje produktivnosti. Vsak večer si izdela načrt za prihodnji dan. V načrt doda dejanske naloge, s tem določi, katere so najpomembnejše in poskrbi, da jih tudi dejansko opravi. Pri načrtovanju upošteva tudi čas za navdih, kar pomeni, da bo brskala po spletu, brala članke, bloge in druge vire, ki ji bodo dali ideje.

Organizirajte se

Njen elektronski predal je vedno prazen. Jaz vladam elektronski pošti, ne ona meni, pravi. Pregleda ga zgolj trikrat dnevno – zjutraj, popoldne in ob koncu dneva. Ugotovila je, da tako privarčuje kar nekaj časa, poleg tega pa se lahko popolnoma posveti nalogam.


Osredotočite se na delo

Sidhujeva delo opravlja brez motenj, ne pregleduje elektronskega predala in tako lahko opravi vse svoje zastavljene naloge. Naloge si zapiše tudi na post-it lističe, ko pa nalogo opravi, jih z veseljem odstrani.

Nekaj minut za vpogled v elektronski predal

Elektronska sporočila so blagoslov in prekletstvo, je prepričana Julie Lee iz podjetja Maxus Chicago. Vsak dan si zato nastavi uro, ki jo opomni, kdaj naj pregleda elektronski predal. Na pošto, ki jo je prejela, poskusi odgovoriti, si pa zastavi tudi, koliko časa ima na razpolago za odgovore.

Christine Stack, partnerica pri podjetju Liberty Blue, uporablja dva koledarja. Enega za delo, v katerem si zapisuje naloge. Tega ne more skriti pred svojimi sodelavci. Enega pa uporablja za svojo družino. Svojim otrokom bere. Pravi, da ji branje vsaj 30 ali 45 minut dnevno prinese tudi nujno potreben odklop od dela.

Namesto elektronskih sporočil lahko uporabite ...


Orodja, kot je Google Hangouts, Jane Delwort iz podjetja Mono, dajejo možnost, da lahko z ekipo dela dobro in sprejema pomembne odločitve. Takojšnje odločitve so kdaj pomembne, zato ni časa, da bi si ekipa pošiljala dolga elektronska sporočila.

Meditirajte!

Vsakodnevna meditacija naredi bistveno razliko v produktivnosti, pravi Charlotte Smith, partnerica pri Liberty Blue.

Meditacija, četudi je zgolj 10-minutna, Justin Bloome iz Carat USA pomaga pri osredotočanju na pomembne stvari ter jo pomirja pri spopadanju z vsakodnevnim stresom. Rezultat je bolj produktivno delo. Njena najljubša oblika meditacija je meditacija med hojo.

Do novega pogleda na izzive s TEDx pogovori

Olivia Fay, ki je na čelu podjetja Rallier, se sprošča ob TEDx pogovorih. Obožuje raznolikost vsebin, ki jih prinašajo. Tako lahko razširi svoj pogled na nove in zanimive načine.

VIR: www.mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar