ponedeljek, 9. april 2018

Dopolnilno delo – za dodatnih 8 ur na teden k drugemu delodajalcu

Kljub temu, da delavec pri enem delodajalcu že dela 40 ur na teden oziroma ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas, lahko izjemoma sklene pogodbo o zaposlitvi še za dodatnih osem ur na teden z drugim delodajalcem. Izjemo oziroma tovrstno dopolnilno delo, kot ga je poimenoval zakonodajalec, določa 147. člen Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)
 
Drugo, krajše delovno razmerje z drugim delodajalcem, lahko delavec sklene le s soglasjem delodajalca, s katerim ima že sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas. V soglasju in v drugi pogodbi o zaposlitvi se morata oba delodajalca in zaposleni dogovoriti, kako bo zaposleni izkoriščal letni dopust in druge pravice, ki mu pripadajo, ter kako bo izpolnjeval svoje obveznosti do obeh delodajalcev. 
 
Dopolnilno delo s pogodbo o zaposlitvi je dovoljeno le, če gre za opravljanje:
  • deficitarnih poklicev iz seznama zavoda za zaposlovanje, 
  • opravljanje vzgojno-izobraževalnih,
  • kulturno-umetniških ali raziskovalnih del.
Pogodba o dopolnilnem delu se izteče po preteku časa, za katerega je bila sklenjena, ali če delodajalec, pri katerem je delavec zaposlen za polni delovni čas, umakne soglasje za dopolnilno delo.

Dodatno delo ob zaposlitvi sicer omogočajo tudi podjemna pogodba, avtorska pogodba in popoldanski s. p. ali osebno dopolnilno delo.
 
VIR: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar