torek, 28. avgust 2018

Kaj nam bo prinesla nova vlada?


Partnerji v koaliciji načrtujejo marsikaj ljudem všečnega. Med drugim višje pokojnine, minimalno plačo, denarno socialno pomoč in še kaj.

Tako naj bi nova vlada minimalno pokojnino za polno pokojninsko dobo postopno povišala nad prag revščine. Ta je trenutno 613 evrov. Izredno usklajevanje pokojnin pa bi vezali na gospodarsko rast. Če bi ta znašala več kot 3 odstotke, bi se pokojnine dvignile za odstotek, ob 4-odstotni gospodarski rasti za 1,5 odstotka ter ob 5-odstotni rasti za 2 odstotka. 

Minimalna plača 700 evrov

Minimalna plača naj bi se vsako leto dvignila za 4,5 odstotka in leta 2021 dosegla 700 evrov. Trenutno znaša 638,42 evra neto. Vse stranke, ki sestavljajo bodočo novo vlado, poudarjajo, da mora minimalna plača omogočati dostojno življenje. Zajamčeno minimalno plačo naj bi uvedli tudi za delavce, ki delajo preko zaposlitvenih agencij. Obljubljajo še ureditev prekarnih zaposlitev in bolj učinkovito delo inšpektorata za delo, tudi s povečanjem števila inšpektorjev. Sicer pa namerava nova vlada povišati tudi prispevke, ki jih delodajalci plačujejo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaposlenih – za 0,8 odstotka na leto. Spodbujati nameravajo vključenost v dodatno pokojninsko zavarovanje.
Brezplačen vrtec in učbeniki? 

Povišati nameravajo tudi socialno pomoč oziroma cenzus za uveljavljanje socialne pomoči. Sicer se je socialna pomoč pred kratkim že zvišala. Prav tako naj bi nova vlada povišala minimalno nadomestilo za brezposelnost. Preučiti pa nameravajo tudi pogoje in posledice morebitne uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka.

Bodoča nova vlada – če bo držala svoje obljube – je dober obet tudi za družine. Med drugim predvideva program brezplačnega vrtca in brezplačne obvezne učbenike v prvi triadi osnovne šole. Obljublja tudi minimalno porodniško nadomestilo vsem porodnicam – državljankam – ne glede na njihov status.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije bodoča nova vlada načrtuje tudi oblikovanje neodvisnega demografskega sklada (vanj naj bi preoblikovali Kapitalsko družbo), ki naj bi ublažil predvsem spremembe, ki jih povzroča staranje prebivalstva. Koalicijski partnerji razmišljajo tudi o ponovni uvedbi seniorske olajšave.
VIR: data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar