ponedeljek, 3. december 2018

Dober davčni svetovalec vam pomaga znižati davek od dobička.

Optimiranje davčnih obveznosti pomeni preverjanje pravilnosti in optimalnosti davčne osnove, od katere podjetja in podjetniki plačujejo davke na dobiček.

Vsekakor je najbolj pomembno, da so v prvi vrsti vse spremembe (poslovni dogodki), ki se zgodijo v podjetju, zabeležene v poslovnih knjigah čim bolj ažurno in pravočasno. Brez kakovostnihin verodostojnih podatkov iz poslovnih knjig davčni svetovalec težko opravi svoje delo. Davčni svetovalci potrebujejo sodelovanje računovodje in nemalokrat tudi knjigovodje, ki poznajo podrobno poslovanje posameznega podjetja. 
 
Preverite lahko, ali so vsi izdani računi pomenijo tudi dejansko že opravljene storitve oziroma opravljene dobave. Nemalokrat se zgodi, da se račun izda (na primer ker želimo čimprej plačilo), storitev pa še ni opravljena. Lahko se zgodi tudi to, da za kakšno nabavo še niste prejeli računa.
 
Osnovna sredstva in drobni inventar v manjših vrednostih (manj kot 500 evrov) lahko predstavlja strošek že v letu nabave.  
 
Za večino investicij v neopredmetena in opredmetena osnovna sredstva lahko izkoristite davčno olajšavo v višini 40 odstotkov nabavne vrednosti.
 
Investicije v vlaganja v raziskave in razvoj pomenijo davčno olajšavo v celotni, torej 100-odstotni višini. Ta olajšava je pomembna predvsem za inovativna podjetja v obdobju razvoja ideje, prototipov in podobno.
 
Obstajajo pa še nekatere druge olajšave: donacije, zaposlovanje mladih in starejših, financiranje drugega pokojninskega stebra za zaposlene itd.
Obveznost za plačilo davka lahko zmanjša tudi prenos nepokrite izgube (iz prejšnjih let), vendar samo do višine 50 odstotkov letošnje davčne osnove, ter prenos neizkoriščenih davčnih olajšav za investicije iz preteklih let.
 
Vse našteto je sicer dobro spremljati že sproti, vendar se velikokrat zgodi, da je tok podjetništva neusmiljeno hiter in podjetnikom mimogrede zmanjka časa za optimiranje davčnih obveznosti. Praviloma so namreč usmerjeni v prodajo, ustvarjanje dohodkov, doseganje ciljev in izpolnjevanje izzivov.

Dober davčni svetovalec vas bo sproti opozarjal na optimiranje davčnih obveznosti, posebno pozornost pa bosta tej temi posvetila, ko se davčno leto izteka in lahko še vplivate na višino davka, ki ga boste plačali na dobiček. Skrajni čas je torej, da razmislite o tem, da se poglobljeno pogovorite z vašim računovodjem oziroma davčnim svetovalcev.

Povzeto po: www.data.si
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar