ponedeljek, 31. december 2018

Kako se motivirati za delo?

»Delaj, kar te veseli in niti enega dneva ti ne bo treba preživeti v službi!« 
To je zelo slavna, skoraj pravljična misel, ki pa jo je neverjetno težko uresničiti.
Če svoje delo opravljaš le zato, ker ga moraš, ne pa zaradi želje po osebnem napredku, koristi zase in za družbo, veselja do dela ali izpolnitve svojih sanj, se bo službeni vsakdanjik slej ko prej spremenil v rutinski dolgčas. Najhuje pa je, da slabo voljo in naveličanost iz službe prenašaš tudi v svoje zasebno življenje.
 
Motivacija izhaja iz tvoje notranjosti, tvojega veselja nad delom ter pričakovani nagradi, svoje pa mora z delovnimi pogoji, okoljem ter razgibanostjo dela dodati tudi delodajalec. Dejstvo je, da so motivirani delavci bolj učinkoviti, zato je pomembno, da ves čas vzdržuješ visoko stopnjo motiviranosti oziroma znaš pravočasno opaziti začetke monotonosti.
 
Kako to narediti?
 
Poišči delo, ki te veseli in navdušuje
Pri iskanju službe se najprej osredotoči na delovna mesta, ki te najbolj veselijo, navdušujejo in ti omogočajo dokazovanje svojih sposobnosti. Možnost doseganja dobrih rezultatov je najboljša motivacija.
 
Večkrat se vprašaj: »Zakaj to počnem?«
Te tvoje delo veseli? Navdušuje? Izpolnjuje tvoje otroške sanje? Če imaš dober razlog, zakaj opravljaš svoje delo in vanj verjameš, potem z motivacijo ne bo težav.
 
Preveri, kako so s tvojim delom zadovoljni drugi
Pohvale spodbujajo k še boljšim rezultatom in krepijo samozavest, opozorila na napake pa k iskanju drugačnih rešitev, s katerimi lahko izboljšaš svoje dosežke. O svojem delu se pogovarjaj s sodelavci in tudi s šefom, saj oni tvoje delo in rezultate vidijo drugače od tebe.
 
Vzemi si dopust in si oddahni
Ko imaš v službi vsega »poln kufer«, se začnejo pojavljati pregorelost, stres ter napake. Vzemi nekaj dni dopusta in si »napolni baterije«, s tem pa se bo dvignila tudi motivacija za delo.
 
Osvoji nova znanja in veščine
Z novimi znanji in veščinami se lahko nalog lotiš drugače in odkriješ nove izzive. Z učenjem bodo tvoji možgani kljub morda monotonemu delu ves čas aktivni, tvoja vedoželjnost pa bo tudi znak za nadrejene, da ti ponudijo delo z več izzivi ter dodatna izobraževanja.
 
Potrudi se za primerno nagrado
Zadovoljstvo pri delu je vredno več od denarja, a je ta še vedno velika motivacija. Šefa lahko pobaraš za višjo plačo ali pa predlagaš sistem nagrajevanja, ki bo tebe in druge zaposlene spodbudil k večji motiviranosti za delo.
 
S »kolobarjenjem« do zanimivejšega dela
»Vzamem vrečko, vstavim par copat, zalepim vrečko, jo dam v škatlo, škatlo zaprem in jo dam na kup. Vzamem novo vrečko, vstavim par copat, zalepim vrečko, jo dam v škatlo, škatlo zaprem in jo dam na kup. Pa spet vzamem naslednjo vrečko, vstavim par copat, zalepim vrečko, jo dam v škatlo, škatlo zaprem in jo dam na kup …« In tako 8 ur na dan, 5 dni na teden… Za znoret, ali ne? Rešitev je kolobarjenje oziroma menjava delovnih mest, mešanje projektnih skupin, sodelovanje pri različnih projektih z različnimi nalogami. Novi izzivi so odlična motivacija, ki jih lahko najdeš v istem podjetju ali pa po nekaj letih poiščeš drugo službo.
 
Vir: www.migimigi.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar