torek, 19. september 2017

Kako biti vrhunski vodja in preživeti?

Priznajmo si – če si vodja, živiš nevarno. Kljub temu, da je percepcija direktorjev in direktoric obdana s tančico vznemirjenja, glamurja, moči in denarja, ima voditeljstvo tudi temno stran. Odgovornost vodilnih je namreč, da ustvarjajo uspešne organizacije – inovativne, agilne, prilagodljive, produktivne … Najboljši vodilni so tisti, ki ustvarjajo takšne organizacije in takšni imajo le enega resnega sovražnika – cono udobja. Premikanje mej pa ne prinaša le čudovitih stvari, temveč ustvarja tudi strahove, odpore, frustracije, jezo in paniko. Takrat stopijo na delo temne sile …

Katere temne sile prežijo na vas?
Vsak od vas, ki je že kdaj želel premakniti status quo in je vodil/a večjo spremembo, najbrž na tiste čase nima le lepih spominov. Srečali ste se z odporom, nezaupanjem, neodobravanjem ali strahom sodelavcev. Lahko ste bili celo deležni skritih napadov in poskusov, da vas kolegi »diskvalificirajo«, morda ste se soočili s prežanjem rivalov, da zasedejo vaše mesto, širjenjem govoric in laži, lobiranjem pri odločevalcih, da ste napačna izbira, napadi na vašo osebnost, namenskim odvračanjem od bistvenih vprašanj z zasipanjem s trivialnimi vsakodnevnimi nalogami … Vsaka vaša odločitev je bila spremljana, vsak korak zabeležen in ocenjevan, vsaka beseda interpretirana na 100 različnih načinov.
Kako se torej zaščititi?
Kadar se ljudje počutijo ogrožene, frustrirane ali nekompetentne (to so vse občutja, ki jih spremembe prinašajo), želijo zaščiti lasten interes. Naravno je, da iz strahu pred novim ljudje ščitijo in zagovarjajo svoje navade in način razmišljanja. Takrat za kreatorja sprememb lahko ustvarijo sovražno okolje. Ključno je, da razumemo njihove strahove in da se osebno ne vpletamo v njihove zgodbe in pritiske.
Kako? Ena od uporabnih tehnik je pogled z balkona. Da lahko obdržite realno predstavo, kaj se dejansko dogaja in sledite svoji strategiji ter ste zvesti lastnim vrednotam, redno prakticirajte mentalni odmik od situacije, kjer z razdalje (z balkona) pogledate, kaj se resnično dogaja, kaj so vaše akcije, ki vas odvračajo od ciljev, ter temu prilagodite naslednji set akcij. »Big picture« pogled je nujno obdržati v časih sprememb, kljub temu da to ni nujno lahka naloga, ko si enkrat v kolesju dogajanja.
Preden ste se odločili, da boste šli v neko iniciativo, ste veliko razmišljali o njej in ste najverjetneje čisto zagreti ter željni iti v izvedbo. Takrat je mamljivo, da bi »vzeli stvari v svoje roke« in herojsko, solo šli v izvajanje. Je pa tudi zelo neumno. Zato je ključno, da si že prej najdete zaveznike. Takšne, s katerimi si delite skupno vizijo.
 Nevarnost predstavljate tudi sami sebi
Intelektualni, čustveni in fizični izzivi voditeljstva so veliki. Vsakodnevna doza adrenalina vas lahko hitro zavede v razmišljanje, da ste nezlomljivi. Ali celo nezmotljivi. To je gotova pot v neuspeh ali celo infarkt. Zato je nujno, da poleg refleksivnih tehnik, kot je vaja pogled z balkona, redno izzivate lastne predpostavke in prepričanja ter dosledno delate na svojem osebnem razvoju.
Kratki preživetveni vodič za vodilne
Danes se spremembe ne dogajajo le na vsakih pet let, temveč so dejansko del vsakdana. Zato mora vsak, ki je iniciator sprememb, znati poskrbeti zase. Ne le zaradi svojega zdravja, temveč tudi zaradi organizacije, v kateri deluje. Spodaj je povzetek nasvetov, kako preživeti in prosperirati.
  1. Najdite si zaveznike
Tukaj ne govorim o političnih igricah in prijemih. Govorim o ljudeh, s katerimi vas vežejo podobne vrednote in skupna vizija. Vaša naloga je, da skupno vizijo približate čim večjemu številu ljudi. Za to je potrebno investirati čas, vzpostaviti dialog in omogočiti ljudem, da s tem, ko sledijo skupni viziji, lahko uresničujejo tudi svojo lastno. Takšno zavezništvo temelji na zaupanju, je trdno in izpolnjujoče.
  1. Obvladujte željo po nadzoru in željo po pomembnosti
Vaš največji sovražnik ste si vi sami. Če se ne zavedate, kakšne poteze vlečete zaradi svojih strahov, potem se lahko hitro znajdete v vrtincu manipulacij, nedoslednosti, podtikanj polen pod noge, skrivanja informacij, pasivnosti … Želja po nadzoru, ko potrebujete opolnomočene, odgovorne in samoiniciativne ljudi, ni dobra izbira. Mamljivo je, da bi ustvarili red ter tako pomirili situacijo, ki jo iniciative prinašajo. Namesto tega raje izkoristite nered za učenje ali ustvarjanje priložnosti za ljudi, ki želijo ustvariti boljšo prihodnost.
Enako slaba je taktika, da v času, ko želite zgraditi nekaj na novo (za to pri spremembah gre), igrate heroja, velepomembneža in vsevedneža. Poskrbite raje, da obdržite delček dvoma, kakšne rezultate bo iniciativa prinesla. Dvom vam pomaga, da ste odprti za ideje, drugačne poglede, iskanje novih rešitev, kadar stvari ne gredo po načrtih. Poleg tega z igranjem vsevedneža ljudem odvzemate odgovornost, da sami razmišljajo, ter pogum, da vas izzovejo. Ne pozabite – heroji so v resnici zelo osamljeni pri svojih herojskih podvigih.
  1. Najdite svoj varni pristan in skrbite za svoj osebni razvoj
Da lahko preživite in ostanete telesno in duševno zdravi, se morate znati stabilizirati. Kot prvo razvijte navado, da najdete varen in miren kotiček, kjer lahko vsak dan opravite refleksijo (pogled z balkona), si čustveno opomorete in umirite ter regenerirate.
Najdite si nekoga (najbolje profesionalnega coacha), ki ni vpet v vaše življenje in s katerim lahko iskreno in zelo odkrito spregovorite o svojih izzivih, o tem, kar se dogaja v vaši glavi in v vašem srcu. Ko enkrat daste stvari na mizo, jih je veliko lažje sortirati in pravilno ovrednotiti ter začeti iskati rešitve za njihovo obvladovanje. Poleg tega je OK, da imate nekoga, ki vam pomaga, da se dvignete, ko je teža prevelika, ali se premaknete naprej, ko se stvari zataknejo.
Privoščite si vsaj enkrat letno odklop, kjer boste delali na sebi z ljudmi, ki imajo podobne izzive. T. i. leadership retreati so odlična priložnost za pospešeno osebno rast in sposobnost obvladovanja kompleksnih izzivov, ki jih vaše delo prinaša.

Ena glavnih nalog vodilnih je, da stalno in brezkompromisno premikate svoje meje in meje vaše organizacije, če želite ustvarjati vrhunske rezultate. Pravzaprav prav veliko druge izbire niti nimate – če zaspite, boste tako ali tako kmalu iz igre. Zato je še toliko bolj nujno, da znate kakovostno poskrbeti zase.
 
VIR: http://bankazapodjetnike.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar