torek, 05. september 2017

Nekateri socialni prejemki so se zvišali

S 1. avgustom so se zvišali nekateri socialni prejemki oziroma transferji, so sporočili z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Po novem bo tako višja socialna pomoč (redna in izredna), zvišujeta se pogrebnina in posmrtnina, povečal pa se bo tudi varstveni dodatek.

Kot so pojasnili na pristojnem ministrstvu, so se socialni prejemki zvišali zaradi redne uskladitve na podlagi objavljenega indeksa rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – junij 2017, ki je določena v Zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom. Število prejemnikov denarne socialne pomoči je trenutno 53.558, varstveni dodatek pa prejema 15.277 oseb.

Socialni prejemki: Denarna socialna pomoč

Denarna socialna pomoč je namenjena zadovoljevanju minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje. Uveljavite jo lahko, če dohodek na osebo ne dosega meje dohodkov, ki je zakonsko predpisana. Višina denarne socialne pomoči od 1. avgusta 2017 znaša 297,53 evrov (za samsko osebo) ali največ 889,61 evrov za družino (na primer za štiričlansko družino z dvema šoloobveznima otrokoma in brez zaposlitve).
Socialni prejemki: Varstveni dodatek

Varstveni dodatek je namenjen posameznikom in družinam, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati.

Samska oseba lahko prejme varstveni dodatek, če izpolnjuje zakonsko določene pogoje in njen mesečni dohodek ne presega 484,97 evrov (prej 476,87). Če ima samska oseba tudi lastni dohodek, se varstveni dodatek določi v višini razlike med 484,97 evrov in lastnim dohodkom.

Socialni prejemki: Pogrebnina in posmrtnina

Med socialnimi prejemki, ki so s prvim avgustom višji, sta tudi pogrebnina in posmrtnina. In sicer znesek posmrtnine od 1. avgusta znaša 297,53 evrov, znesek pogrebnine pa 595,06 evrov.

VIR: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar