ponedeljek, 16. oktober 2017

Predlog reforme DDV v EU

Evropska komisija je predstavila načrt za reformo pravil o DDV v EU. Kot pravijo, gre za največje spremembe na tem področju v obdobju zadnjega četrt stoletja. Komisija predlaga, da se obdavči prodajo blaga med državami EU na enak način, kot velja za prodajo blaga znotraj posameznih držav.

Po ocenah Evropske komisije se na leto izgubi več kot 150 milijard evrov prihodka od DDV, ki bi ga članice lahko porabile za šole, ceste in zdravstveno oskrbo. Od tega se zaradi čezmejnih goljufij izgubi okoli 50 milijard evrov ali 100 evrov na državljana. Ta znesek naj bi spremenjena pravila o DDV v EU zmanjšala za 80 odstotkov, predvidevajo v Bruslju.

Zdaj velja t. i. obrnjena davčna obveznost oziroma samoobdavčitev. Če denimo slovenski podjetnik kupi blago iz Avstrije, mu avstrijski dobavitelj ne obračuna avstrijskega DDV. Dobavitelj je namreč prejel potrjeno prevozno listino (CRM) kot dokaz, da gre za izvoz iz Avstrije. Slovensko podjetje torej ne plača avstrijskega DDV, ampak obračuna slovenski DDV in ga hkrati prikaže kot vstopni DDV. Ali povedano drugače, prejemnik blaga v svoji državi naredi samoobdavčitev.

DDV v EU bi po predlogu Komisije pri čezmejnih transakcijah s končnimi potrošniki vedno obračunali po stopnji, ki velja v državi kupca. Tako bi zmanjšali spodbudo velikim podjetjem, da svoje prodajne enote ustanovijo v državah z nižjimi davčnimi stopnjami.

Komisija si namreč želi uvesti enotno območje DDV v EU, ki bi temeljilo na štirih stebrih. Ti zajemajo:
  • odpravo goljufij z obračunavanjem DDV-ja pri čezmejnem trgovanju med podjetji;
  • vzpostavitev enotnega spletnega portala za obračun in plačilo DDV v EU;
  • uvedbo načela, da se končni znesek DDV-ja vedno plača državi članici končnega potrošnika in po stopnji te države;
  • zmanjšanje upravnih ovir, na primer poenostavitev pravil za izdajo računov.
Predlog uvaja tudi model t.i. potrjenega davčnega zavezanca. Ta naj bi zaupanja vrednim podjetjem omogočil lažje poslovanje. 

Nova pravila o DDV v EU prijaznejša za podjetja

S predlagano reformo sistema DDV v EU naj bi, kot navajajo na Komisiji, sistem za podjetja postal zanesljivejši in enostavnejši za uporabo. Evropskim podjetjem naj bi pomagal, da izkoristijo vse prednosti enotnega trga ter konkurirajo na globalnih trgih. Podjetja, ki poslujejo v več državah, imajo namreč za 11 odstotkov višje stroške izpolnjevanja obveznosti kot podjetja, ki so dejavna samo na domačem trgu. Nov sistem za DDV v EU naj bi te stroške zamjšal za 1 milijardo evrov.

VIR: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar