sreda, 4. oktober 2017

Žepnina, začetek izobraževanja o ravnanju z denarjem

Pojem denarja otroci doživljajo zelo različno. Že kmalu iz pogovorov in vsakdanjega dogajanja okoli njih izluščijo, da so to bankovci in kovanci, da so »dinarčki« pomembni in da se z denarjem plačuje oziroma kupuje. Predvsem igrače, sladoled in sladkarije, seveda. Na začetku so kovanci igrače, ki jih je pod nadzorom staršev zanimivo metati v hranilnik, kasneje pa se počasi začne razvijati tudi občutek za vrednost denarja. Mnenja strokovnjakov o tem, kdaj je čas za začetek odkrivanja sveta financ in denarja, so različna, večina pa jih za to priporoča čas vstopa v osnovno šolo. 

Žepnina 


Žepnina naj bo sredstvo za učenje finančne pismenosti in odgovornega ravnanja z denarjem, ne pa plačilo za domača opravila, nagrada za obnašanje ali učni uspeh oziroma sredstvo za pomiritev slabe vesti staršev. Žepnina bo na začetku otroku pomenila svobodo, neodvisnost in izpolnitev želja, a to lahko marsikaterega otroka tudi hitro zavede. Obenem z žepnino naj starši poskrbijo še za nekaj nasvetov in smernic za ravnanje z denarjem, hkrati pa otroku še vedno pustijo dovolj svobode pri odločanju. Izkoristijo naj vsako priložnost za učenje o razmerju med ceno in vrednostjo, za brzdanje z oglasi spodbujanega potrošništva, umirjanje pehanja za materialnimi dobrinami ter spodbujanje varčevanja. Seveda si mora otrok včasih kupiti tudi kakšno »kramo, neumnost in čisto potrato denarja«, kot to imenujejo starši, a brez teh nakupov se ne bo nikoli naučil razlikovati med pametnimi in nepotrebnimi nakupi, pa tudi občutek, ki ga pusti po neumnem zapravljen denar, lahko spozna le na tak način. 

Koliko denarja dati otroku?

Višina žepnine je odvisna od mnogih dejavnikov. Najpomembnejši so prihodki staršev in mesečni stroški gospodinjstva ter število otrok in njihova starost. Univerzalne formule za pravi znesek žepnine ni, starši pa za določitev primernega zneska uporabljajo različne metode:
  • V prvi triadi osnovne šole od 5 do 15 €, v drugi od 15 do 25 €, v tretji od 25 do 35 €, v srednji šoli do 55 € in od 18 leta naprej do 75 € na mesec.
  • Po dva evra več v vsakem razredu. Prvi razred 2 €, drugi 4 in tako do devetega, ko dobi otrok 18 € na mesec.
  • Starost otroka je enaka znesku žepnine na teden (ameriška tradicija). 12 let star otrok tako dobi 12 € na teden oziroma skoraj 50 na mesec.
  • Po različnih lestvicah, kot je recimo: 5 let – 4 €/mesec, 6 in 7 let – 6 €, 8 in 9 let – 9 €, 10 in 11 let – 12 €, 12 in 13 let – 15 €, 14 in 15 let – 20 €, 16 in 17 let – 25 € ter 18 in 19 let – 40 €.
Znesek starši prilagodijo svojim finančnim zmožnostim, pomembno pa je, da realno ocenijo, koliko denarja otrok dejansko potrebuje. Pri tem je treba paziti, da se ne začne hvaliti pred prijatelji ali tekmovati z njimi, kdo dobi večjo žepnino. 

Kam z denarjem ter sistem treh pujskov

Da bo otrok razvil občutek odgovornega ravnanja z denarjem, naj mu starši pomagajo z nekaj nasveti in pomembno prepovedjo. Slednja se nanaša na reči, ki jih pod nobenim pogojem ne sme kupovati, to pa so alkohol, cigarete, mamila, orožje in podobno.

Koristen nasvet je uporaba »sistema treh pujskov« oziroma treh hranilnikov. Prvi je namenjen varčevanju, ki otroku omogoči nakup izdelkov večjih vrednosti, seveda pa mora za to vsak mesec del žepnine dati na stran (priporočeno je od 15 do 20 %). Z drugim delom žepnine otrok prispeva k plačevanju svojih priljubljenih stvari (ugodnosti), kot so mobilni telefon in podobno, tretji del pa lahko porabi povsem po svoje (kino, igrače, sladoled …). Otrok naj si tudi redno beleži vse svoje prejemke in izdatke ter skupno stanje, koliko denarja ima. Če še nima računa na banki, lahko uporabi hranilnik in preprost zvezek. Zabeleži naj tudi denar, ki ga je zaslužil z dodatnim delom (počitniško delo, košenje trave, pranje avtomobila …) ali ga je dobil za darilo.

Žepnina: pravila za starše

Sistem žepnine ima nekaj pomembnih pravil, ki se jih morate držati predvsem starši. Le na ta način bo sistem žepnine prinesel obojestransko zadovoljstvo in dosegel svoj namen:
  • Skupaj z otrokom določite, kaj si bo z žepnino plačeval sam in kaj boste zanj še vedno plačevali starši (vadnine, krožki, izleti, telefon, revije, kino …).
  • Žepnina naj bo do 10. leta tedenska, kasneje pa mesečna.
  • Zneska žepnine ne spreminjajte. Vsak mesec naj bo enaka in izplačana na isti dan. O vseh spremembah se pogovorite, jih utemeljite in argumentirajte (sprememba zneska, dan izplačila in podobno).
  • Če otroku zmanjka denarja, mu ga ne posojajte, ampak naj otrok počaka na novo redno nakazilo.
  • Za večje nakupe naj najprej privarčuje dovolj denarja in šele nato kupi želeno reč. Otroka ne kreditirajte ali mu omogočite, da bo nakup kasneje odslužil z delom oziroma da bo pol leta brez žepnine.
  • Otrok lahko kupuje le stvari, ki niso prepovedane.
  • Žepnine mu ne smete ukiniti zaradi kazni, prav tako žepnina ne sme biti nagrada za opravljanje siceršnjih domačih/gospodinjskih opravil.
  • Otroku omogočite, da v prostem času zasluži dodaten denar, vendar ne na račun šolskih obveznosti ali obšolskih dejavnosti.
Pravila in dogovor o žepnini naj bodo zapisani, predvsem pa se jih morate vsi brez izjeme strogo držati. Tako se bo otrok še pravočasno naučil, da v življenju ni magičnega predala z denarjem, ampak je predvsem odvisen od svojih prihodkov in odgovornega ravnanja z denarjem.

VIR: http://azimut360.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar