sreda, 25. oktober 2017

Ste dobili pismo od EBN European Business Number?

Če ste podjetnik, potem obstaja velika verjetnost, da ste prejeli pismo, ki vam ga je poslal tuj spletni poslovni imenik EBN European Business Number. Pismo ni novost, a kot kaže, je prišlo do novega vala pošiljanja, zato bodite pozorni.

Pismo tujega spletnega poslovnega imenika European Business Number je prevara. »Gre za nov val zavajajočega vabljenja k vpisu v tuje spletne poslovne imenike. Podjetnik je zaveden, da se prijavlja v brezplačno bazo, kjer bo pridobil številko, ki je nujna za podjetja v Evropski uniji. Vendar gre v tem primeru za visoko plačljivo storitev,« so pred meseci poročali na strani Varninainternetu.si. Enako pismo ponovno kroži naokoli prav te dni. 

Ali res potrebujete t.i. evropsko poslovno številko?

Bistvo pisma je, da podjetniku da možnost pridobitve t.i. evropske poslovne številke. »V resnici ne gre za številko, ki bi jo podjetnik v Evropi kjerkoli potreboval,« so ugotovili na Varninainternetu.si. Mnogi, prepričani, da gre za resnično pismo, priloženi obrazec izpolnijo in ga pošljejo nazaj (priložena je tudi pisemska ovojnica).
Tako spregledajo drobni tisk, v katerem piše, da se podpisnik s podpisom in posredovanjem podatkov zaveže za 3-letno objavo na portalu poslovnega imenika European Business Number. To pa jih drago strane – 771 evrov na leto.

Da ga boste lažje prepoznali in se mu tako izognili, si ga lahko ogledate spodaj:


 V mrežo prevare so se ujeli tudi nekateri Slovenci, ki so pozneje poskušali zavajajočo pogodbo razdreti, a neuspešno. Komentatorji na strani Varninainternetu.si vsem tistim, ki so vendarle podpisali to prevarantsko pogodbo, svetujejo, naj ignorirajo račune in morebitne grožnje.
»Grozili so z vsem mogočim, vedno znova smo poslali zavrnitev. Po treh, štirih letih so odnehali, tudi z izterjevalci. Nič se ni zgodilo. Kar zavračajte, da ste bili zavedeni in ne boste plačani. Odnehali bodo,« se glasi komentar Bernarde.

Ali za prevaro stoji ista združba?

Kot so že pred meseci pojasnili na strani Varninainternetu.si, je do podobnih načinov izkoriščanja in zavajanja podjetnikov prihajalo že v preteklosti. European Union Web-register Republic of Slovenia/ EU WEB register Slovenija, Euco Data, European City Guide, Intercable Verlag, Construct Data Verlag, Expo Guide Mehika, Euro Bussines Guide ali World Bussines Guide, naštevajo in dodajajo, da imajo prav vse te družbe naveden sedež v Hamburgu.
»Do sedaj se je pojavilo že več indicev, da se pravzaprav nahajajo nekje na karibskem otočju,« pojasnjujejo. Prav zato ocenjujejo, da gre morda za isto združbo, kot so zgoraj naštete, tudi tokrat. Le da si je nadela drugo ime – European Business Number.
VIR: mladipodjetnik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar