torek, 4. julij 2017

Vezana knjiga računov ostaja v uporabi

Na Ministrstvu za finance so predstavili niz ukrepov na davčnem področju, s katerimi želijo bolj sorazmerno porazdeliti davčno breme. Medtem ko se normirancem obeta kar nekaj sprememb, malim davčnim zavezancem obljubljajo manj administrativnih bremen. To naj bi dosegli z odločitvijo, da se vezana knjiga računov lahko uporablja tudi po koncu letošnjega leta.

Vezana knjiga računov se še vedno pogosto uporablja. Delež njenih uporabnikov je namreč precejšen. Po podatkih FURS za izdajo računov 17.663 (33 odstotkov) zavezancev še vedno uporablja tudi vezano knjigo računov. Od tega 11.735 (22 odstotkov) pa izključno vezano knjigo računov. To pomeni, da  račune izpišejo le ročno. Skupaj ti zavezanci izdajo zelo malo računov, lani denimo 3,4 milijona, kar predstavlja 0,3 odstotke vseh izdanih računov, so nam še povedali na FURS.

Predlog ministrstva, ki ga podpira tudi FURS, je, da vezana knjiga računov ostane v uporabi tudi po izteku prehodnega obdobja. Torej, da jo mali podjetniki lahko uporabljajo tudi po koncu letošnjega koledarskega leta. Eden izmed razlogov za takšno odločitev je tudi ta, da vezana knjiga računov ni razlog za pojav večjih sistemskih nepravilnosti. Takšne so namreč ugotovitve FURS na podlagi izvedenih nadzorov.
Poleg tega pa se bo podaljšal rok za naknadno sporočanje podatkov o računih, izdanih iz vezane knjige računov. FURS se bo poročalo enkrat na mesec in ne več vsakih deset dni, kot to velja sedaj.

VIR: www.data.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar