četrtek, 2. november 2017

Kaj je finančni stres in koliko vas stane?

Podjetnik bo na svoji poslovni poti skoraj zagotovo občutil določeno raven finančnega stresa. Preverili smo, kako se mu izogniti, prepoznati vzroke zanj in česa vas lahko stane.

Finančni stres podjetnika je največkrat povezan s finančnimi težavami njegovega podjetja. Vsak podjetnik se bo na svoji poslovni poti srečal s težavnimi obdobji, zato je pomembno kako je nanje pripravljen sam in kako je nanje pripravil svoje podjetje.

Kaj pa, če podjetje vseeno zaide v težave?

Podjetje v težavah za podjetnika pomeni najbolj stresno situacijo – kaj bo z izplačilom plač, ki jih čakajo zaposleni, kako plačati položnice in najemnino, …? Težko si predstavljamo bolj stresno situacijo. Če podjetje kljub prizadevanjem zaide v težave je ključno, da jih pravočasno prepozna in da si pred njimi ne zatiska oči. Odlašanje in neodločnost bosta namreč prinesla le še več težav za podjetje, podjetnika in nenazadnje zaposlene. 

Kako prepoznati finančne težave?

Za podjetje lahko rečemo, da je zašlo v finančne težave, ko ne more več oziroma ima težave z odplačevanjem svojih finančnih obveznosti. Tu se upoštevajo tako obveznosti do posojilodajalcev kot do dobaviteljev. V finančne težave podjetje največkrat zaide zaradi visokih fiksnih stroškov, nelikvidnih sredstev ali prihodkov, ki ob upočasnjevanju gospodarstva upadejo. Podjetje v finančnih težavah se nato sreča še z novimi stroški povezanimi z nastalo situacijo, kot so na primer višji stroški zadolževanja, oportunitetni stroški projektov, ki obstanejo in manj produktivnimi zaposlenimi. V takšni situaciji podjetnik zagotovo občuti finančni stres, ki lahko vpliva tudi na njegove nadaljnje odločitve pri reševanju podjetja. 

Vpliv stresa na odločitve podjetnika


Finančni stres vpliva tudi na odločitve podjetnika pri reševanju podjetja iz nastale nezavidljive situacije. Pod vplivom stresa in pritiski upnikov se lahko podjetnik odloči za rezanje stroškov vsepovprek, kar pa lahko privede do dodatnih težav in pahne podjetje v padajočo spiralo. Poglejmo nekaj slabih primerov odločitev podjetnika, ki je pod pritiski upnikov in zato pod stresom:
  • Krčenje stroškov pri materialu
Podjetnik obstoječim dobaviteljem še ni poravnal vseh obveznosti, zato poišče drugega, nepreverjenega in cenejšega dobavitelja. To se lahko odrazi tudi na slabši kvaliteti izdelkov, ki jih podjetje proizvaja, kar bo verjetno odgnalo njegove kupce h konkurenci.
  • Krčenje stroškov pri zaposlenih
Rezanje stroškov pri zaposlenih in odpuščanje ne povzroča stresa samo podjetniku, ampak finančni stres občutijo tudi zaposleni, saj so zaskrbljeni nad prihodnostjo. Finančni stres zaposlenih se lahko odrazi v povečanem številu bolniških odsotnosti, zmanjšani produktivnosti, izgubi izkušenih kadrov in nenazadnje slabši morali v podjetju.
  •  Novo in dražje zadolževanje
Podjetnik pod vplivom stresa ne vidi prave težave podjetja in krivi trenutno gospodarsko situacijo za finančne težave njegovega podjetja. Zato ne opazi napak v poslovanju podjetja in vanj ne posega ter poskuša pridobiti le dodatna sredstva za prebroditev teh težav. Do sredstev pa ponavadi lahko pride le z dodatnim in seveda dražjim zadolževanjem, če so mu ga banke sploh pripravljene odobriti. 

Finančni stres lahko podjetnika stane podjetja 
 
Kot vidimo iz zgornjih primerov slabe odločitve podjetnika, ki je pod vplivom finančnega stresa, lahko privedejo do stečaja podjetja in osebnega bankrota podjetnika. Velika verjetnost je, da bo vse to vplivalo tudi na samo zdravje podjetnika. Obvladovanje finančnega stresa in sprejemanje racionalnih odločitev v času težav je zato ključno, da podjetje preživi in postane ponovno dobičkonosno.

VIR: http://bankazapodjetnike.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar