četrtek, 23. november 2017

Kako se znebiti finančnega stresa?

Z upoštevanjem teh 6 nasvetov se podjetnik lahko ubrani finančnega stresa in se ga nauči obvladovati.

Večja verjetnost obstaja, da bo podjetnik pod vplivom finančnega stresa sprejel slabe odločitve pri vodenju podjetja in ga mogoče celo pahnil v bankrot. Podjetnik se mora zato naučiti obvladovati finančni stres in se ga znebiti oziroma storiti vse kar je možno, da zmanjša vpliv stresa na njegovo odločanje.

  1. Poskrbite za varnostno rezervo

Samostojni podjetniki in lastniki mikro ali malih podjetij se lahko zaščitijo pred finančnim stresom s prihranki, ki jih hranijo na ločenem računu in predstavljajo varnostno rezervo za prebroditev težkih obdobij ali za nepričakovane stroške. Varnostna rezerva je sicer za mnoge podjetnike, še posebno tiste, ki so na začetku poslovne poti, zadnje kar si lahko privoščijo. Več smisla vidijo v porabi denarja za nove investicije ali razvoj izdelka in s tem zasledovanjem dobičkonosnosti, kar je popolnoma razumljivo. Vseeno pa morajo biti pripravljeni tudi na nepričakovane situacije v poslovnem svetu, kjer jih varnostna rezerva lahko reši, še posebej, če so samostojni podjetniki, ki odgovarjajo z vsem svojim premoženjem.

Priporočljivo je, da podjetnik na varčevalnem računu za nepredvidljive dogodke hrani vsaj trikratnik do šestkratnih mesečnih stroškov podjetja. Samostojni podjetnik, ki za povprečne mesečne stroške nameni štiri tisoč evrov, bi na varčevalnem računu moral imeti pripravljenih od 12 tisoč do 24 tisoč evrov, za hude čase in omilitev finančnega stresa. 

2. Ne zanašajte se na zadolževanje

Dostikrat podjetnik denar namesto za varnostno rezervo, raje nameni za nove investicije in povečanje dobičkonosnosti podjetja. V primeru finančnih težav se mora zato zateči k zadolževanju. Banke sicer ponujajo premostitvene kredite in izredne kredite, vseeno pa je treba razumeti, da je tako zadolževanje drago, še posebej za podjetje, ki je že tako v težavah. Seveda je vprašanje tudi, če bo podjetnik sploh uspel dobiti posojilo. 

3. Davki, investicije, varčevanje, življenje

Kot je dejal nekdanji ameriški predsednik Benjamin Franklin sta na svetu gotovi le dve stvari in to sta davki in smrt. Za podjetnika je ključno, da sproti poravnava obveznosti do države, saj ga v primeru neplačila čakajo sankcije. Smiselno je, da podjetnik poskuša predvideti koliko bo od bruto mesečnih prihodkov moral nameniti za davke, koliko za investicije, koliko lahko privarčuje in koliko porabi za življenjske stroške. S takim načrtom bo vedno vedel koliko ima prostih denarnih sredstev in bo lažje obvladoval finančni stres, če se ta pojavi. 

4. Nadzorujte tekoče stroške oziroma porabo denarja

Samostojni podjetniki velikokrat čez palec ocenijo koliko denarja zapravijo za tekoče mesečne stroške, kar pa se potem ne ujema z dejansko porabo. Mislijo na primer, da na mesec za stroške plačajo 10 tisoč evrov, v resnici pa jih 12 tisoč evrov. Takšna napaka se skozi mesece povečuje in lahko hitro privede do likvidnostnih težav. Zelo pomembno je, da podjetnik spremlja svoje poslovne knjige in sodeluje z računovodstvom ter tako točno ve koliko na mesec nameni za stroške. 

5. Organizirajte finance podjetja

Tako kot je smotrno imeti urejene osebne finance, morajo biti urejene tudi finance v podjetju. Brez urejenih poslovnih financ bo podjetnik težko sprejemal pravilne odločitve in se bo le s težavo osredotočal le na rast in dobičkonosnost podjetja. Z urejenimi financami se bo vsak podjetnik tudi lažje soočil s finančnim stresom. 

6. Poiščite strokovno finančno pomoč

Smiselno je, da si podjetnik, ki ima težave z organiziranjem poslovnih financ in nima nadzora nad tekočimi stroški poišče pomoč finančnega svetovalca, ki ga bo usmeril na pravo pot. Seveda storitve finančnega svetovanja za podjetnike niso zastonj, vendar lahko odločajo med preživetjem podjetja ali pa stečajem.

VIR: http://bankazapodjetnike.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar